Olvasói belépés, hosszabbítás, előjegyzés

Olvasói belépés

Az Olvasói belépés csak a beiratkozott és a beiratkozás során (vagy a későbbiekben) e-mail címmel regisztrált olvasók számára használható. A belépéshez az e-mail sorba azt az e-mail címet kell beírni, amelyet könyvtári beiratkozás során megadott, a jelszó pedig - ha nem változtatta meg - az Ön születési dátuma lesz (ebben a formában pl.: 19741104).

A regisztrált olvasók számára elérhető szolgáltatások:

 • megnézheti a saját kölcsönzési adatait
  • jelenleg és korábban kikölcsönzött dokumentumok
  • lejárati határidők
  • hosszabbítás
 • aktuális internetes előjegyzések
 • e-mail cím és jelszómódosítás

 

Hosszabbítás

Ha hosszabbítani szeretné az Önnél lévő könyvtári dokumentumok kölcsönzési határidejét a honlapon keresztül, kérjük, használja az Olvasói belépés funkciót, amely a honlapunk bal oldalán található. Az e-mail sorba azt az e-mail címet kell beírnia, amelyet könyvtári beiratkozás során megadott, a jelszó az Ön születési dátuma lesz, ebben a formában pl.: 19741104 (ha Ön nem változtatta meg). A sikeres belépés után, az Ön személyes oldala nyílik meg, ahol a menüből a Kikölcsönzött művek menüpontra kell rákattintania. A lista jobb oldali oszlopában jelenik meg a hosszabbítás szó, ha lehetősége van a hosszabbításra.

Nem jelenik meg a hosszabbítás szó, ha:

 • még nem járt le a kikölcsönzött dokumentumok határideje,
 • az eredeti lejárati dátumtól több, mint két nap telt el
 • a dokumentum több mint 10 hete (70 napja) van kint Önnél, szabályzatunk értelmében már nincs több  lehetősége a hosszabbításra.

Ezekben az esetekben Kölcsönzési szabályzatunk értelmében e-mailben már nem tud hosszabbítani, csak akkor, ha bejön személyesen a könyvtárunkba.  Abban az esetben, ha hosszabbítás szó megjelent és rákattintott, de a könyvre előjegyzés van, a hosszabbítás nem történik meg (erről egy üzentet is kap a képernyőjére). Ha kérdése vagy gondja van a szolgáltatással kapcsolatban, kérjük jelezze a olvszolg@jakd.hu címre küldött levelében. 

 

Előjegyzés

A beiratkozott és az olvasói felület eléréséhez regisztrációt kérő olvasók számára lehetőség van a dokumentumok interneten, az elektronikus katalóguson keresztül történő előjegyzésére is. Az előjegyzett könyvek beérkezéséről e-mailben küldünk értesítést.

Az online előjegyzés folyamata:

1. Keresés a katalógusban  >>

2. Ha a keresett mű minden példánya ki van kölcsönözve, akkor a kölcsönzési információk részben a kikölcsönzött példányok sorban megjelenik az Előjegyzés szó.

3. Az előjegyzés szóra kattintva, a felugró ablakba azt az email címet kell beírnia, amit a beiratkozásnál megadott, a hozzákapcsolódó jelszóval, amely az Ön születési dátuma (ebben a formában pl.: 19710426).