Elena Ferrante új regénye

"Eljöttek a barátaim Firenzéből; Bianca és Marta, a lányaim, de még Gianni is hazarepült Kanadából:"

 
Elena Ferrante a kortárs olasz irodalom rejtélyes alakja. Regényei sikert aratnak, díjakat nyernek, de szerzőjük valódi kilétét homály fedi.
A nő sötétben című új regényének főhőse Leda, egy 48 éves elvált nő, akinek felnőtt lányai már kirepültek a családi fészekből, angol irodalmat tanít az egyetemen. Alapjában véve jól érzi magát a független, aktív, dolgozó nő szerepében. Leda nyári szünidejét a tengerparton tölti egyedül. Minden jól indul, ám a tengerparton megismerkedik egy lármás nápolyi családdal, akik alig titkolják a maffiához fűződő kapcsolatukat. A család többi tagjától megjelenésében és viselkedésében is eltér a fiatal anya, Nina. Különös kapcsolat alakul ki a két nő között, amely arra készteti Ledát, hogy átgondolja életét, lányaihoz fűződő kapcsolatát. Sokat töpreng életének azon az időszakán, amikor a karrierépítés egy adott pillanatában évekre magukra hagyta lányait, családját.
Ferrante egyik kritikusa ezt írja az írónő alkotásairól:”... műveiben talán az a legbámulatosabb,.... hogy képes szereplőit a kegyelmi állapotba vezetni. Nem a fájdalmon túlra, hanem a fájdalmon keresztül.”