ÚJRAOLVASÓ: Határ Győző: Heliáne (regény, 1948.)

„...Az emberiség – ha megépíti, hogyan tud majd a Tökéletes Államgépezettől szabadulni?”
„Szürrealista prózaköltemény, kegyetlen, maró korszatíra egy swifti fantasztikus regény köntösébe öltöztetve – ez a Heliáne, Határ Győző első regénye, 1947 első botránykönyve."
„A szigetlakók fő ideológusa, szellemi manipulátora Gabreliusz Gábriel „arkangyal”, akit Barnabás is elfogad Mestérének, hiszen neki köszönheti az ősi titokba való beavatást. Barnabás azonban rögtön meérzi: itt nem lesz számára levegő, ha feltárja önmagát, igazi valóját... Határ Győző az írni-tudás Mester volt már akkor. Nyelvének plasztikussága, intellektuális képzelőereje, a sorsok szövésének érzékletes játékossága a legígéretesebb tehetségek közé emelte. De mert tisztán látott, képes volt áttekinteni a fondorlatos társadalmi szövevényeken, s az emberi aljasság felfedte előtte inkognitóját.”

 

forrás: G. Komoróczy Emőke: Felvonásvég a világszínpadon. Vezérlő kalauz Határ Győző bölcseleti munkáihoz. Stádium Kiadó, 1994. 10-15p.

„Szürrealista prózaköltemény, kegyetlen, maró korszatíra egy swifti fantasztikus regény köntösébe öltöztetve – ez a Heliáne, Határ Győző első regénye, 1947 első botránykönyve. Hőse, Bikornutusz Barnabás Panpedelupe szigetére vetődik a XXI. században, ahol a Tökéletes Államgépezet kimunkálásán fáradoznak. A szigetlakó hunhuri nép a GAOGAG-Libát imádja, akinek szobra, az óriás Gigantoliptusz, a Rozelinda-dombon áll, a fehér márvány obeliszk előtt, szétterjesztett szárnyakkal...A GAOGAG-Libát ünneplik a nagy libaünnepen tartott felvonulásokon, hozzá szólnak a költők verseikben, dicsérve őt akképpen, hogy tojásai megzápulhatatlanok.”

(fülszöveg)

Kapcsolódó linkek: