Karácsonyi kreatív könyvajánló

Hamarosan itt az advent, és egyre gyakrabban merül fel a gondolat: miként tehetnénk még hangulatosabbá otthonunkat a közelgő ünnepekre? Segítségként készítettük az alábbi rövid könyvajánló listát, amelyben olyan kézműves könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek megtalálhatóak könyvtárunkban.

A könyvajánlóban szerepelnek üvegből, papírból, gyöngyből és sok másból (köztük tésztából) készült karácsonyi hangulatot/karácsonyt idéző tárgyak elkészítési ötletei, amelyek azután a karácsonyfára, az ünnepi asztalra vagy a szoba bármely pontjára (akár az ablakra is) kerülhetnek.

Sőt, az ötletek segítségével a szeretteinknek szánt ajándékokat is mi magunk készíthetjük el.

Kellemes és kreatív készülődést kívánunk a karácsonyi ünnepekre!

 

Csörgő Anikó: Adventtől karácsonyig

 

Legszebb és legszentebb keresztény ünnepünk a karácsony. Minden évben lázasan készülünk rá, hogy az ünnep mindannyiunk örömére szép és boldog legyen. Könyvünkben igyekszünk minden segítséget megadni, hogy ez sikerüljön. Nemcsak feldíszítjük a lakás különböző helyiségeit, hanem készítünk koszorúkat, megmutatjuk milyen ajándékokat lehet már előre elkészíteni. Ha kevés időnk marad arra, hogy széppé tegyük környezetünket, ötleteket adunk, hogyan lehet percek alatt karácsonyt varázsolni a lakásba. Sütünk, főzünk, ünnepi italokat keverünk, fát díszítünk, és még számtalan dolgot, ami az ünnephez hozzátartozik.

 

Sybille Rogaczewski-Nogai: Adventi naptárak

 

Decemberben a gyerekek és a felnőttek már előre örülnek a karácsonynak, így néha végtelenül hosszúnak tűnik az idő szentestéig. Az apró ajándékokat rejtő adventi naptára kellemesen lerövidíti a várakozás napjait. Már a kalendárium elkészítése is különleges élmény, hiszen mi sem lehet szebb annál, mint amikor együtt varázsoljuk otthonunkba a titokzatos karácsonyi hangulatot. Mindenki megtalálja a számára megfelelő modellt: van karácsonyi vonat, mókás kutyák, tarka diótörők és focizó Mikulás. Természetesen az angyalkák és a csillaggyerekek rajongói is meglelik örömüket, mint ahogy azok is, akik kedvelik a csillogást és a tarka színeket. A kicsik reggelente már biztosan alig bírják kivárni, hogy kinyithassanak egy csomagocskát, és meglássák, milyen ajándékot rejt a naptár.

 

Silvia Braun: Adventi koszorúk

 

Az adventi időszak a várakozás jegyében telik. Készítsünk adventi koszorút december 1-jén, majd minden vasárnap gyújtsunk meg egy gyertyát, úgy a szentestén majd négy gyertya ragyogja be otthonunkban az ünnepet. A hagyományos adventi koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya van. Természetesen bármilyen színösszeállításban is elkészíthetjük a koszorút, csak arra ügyeljünk, hogy egymással harmonizáló, ünnepi színek legyenek. A könyvben különféle színösszeállításokat mutatunk be. Ne keseredjünk el, ha nem találunk pont olyan díszítőelemeket, mint a könyvben szereplő koszorúkon van, hanem bátran helyettesítsük egyéb díszekkel.

 

Melanie Schächtner: Karácsonyi üvegfestés

 

Beköszöntött a tél. Hamarosan jön a Mikulás, aztán itt a várva várt karácsony! Ne késlekedjünk, gyorsan cseréljük le az őszi ablakmotívumokat a könyvben szereplő vidám téli figurákra. A kötetben nemcsak ablakdíszeket találunk, hanem bemutatjuk, milyen sokoldalúan felhasználható az üvegmatrica-festék. Készíthetünk vidám ajándékkísérőket, adventi naptárt, ajándékcsomagot és még sok mást. Fogjunk hozzá bátran, az üvegfestésben kicsik és nagyok egyaránt örömüket lelik, és a kész díszek hangulatossá teszik otthonunkat, illetve kedves meglepetések lesznek.

 

Margarete Vogelbacher: Karácsonyi papírhajtogatás

 

Bármennyire is hihetetlen, a könyvben szereplő különféle dísze egyforma alaphajtogatásból készültek. Miután elsajátítottuk a két alaphajtogatást nemcsak a könyvben szereplő csodálatos díszeket készíthetjük el, hanem saját elképzeléseinket is megvalósíthatjuk. Tegyük különlegessé a karácsonyi terítéket asztali díszekkel, mécsesekkel, vagy díszítsük a karácsonyfát saját készítésű papírdíszekkel.

 

Gabriela Schenkel-Pagnotti: Gyöngydíszek karácsonyra

 

A karácsonyi ünnepek előtt mindenki szebbé, meghitté szeretné varázsolni otthonát asztali díszekkel, ablak- és ajtódíszekkel stb. A karácsony igazi fénypontja a tündöklő karácsonyfa, amit igazán különlegessé tehetünk saját készítésű gyöngydíszekkel. A műanyag vagy hungarocellgömböket, -jégcsapokat vagy papírgolyókat vonjuk be gyöngyfonattal. A különféle színekben kapható gyöngyök áttetszők és csillogók, így mindenki tetszése szerint készíthet karácsonyi gömböket. Más díszeket, pl. facsillagokat és gyertyatartókat is díszíthetünk gyöngymintával. A könyvben szereplő ötletek alapján valósítsuk meg saját elképzeléseinket is.

 

Hiltrud Seibel: Karácsonyi só-liszt figurák

 

Nincs szebb a karácsonyi készülődésnél. Miközben kint hideg szél fúj, a szobát mézeskalács-, mandarin- és fenyőillat járja át. Ajándékot adni és kani egyformán csudajó, de a legeslegjobb apró, saját készítésű ajándékkal meglepni szeretteinket. Miért ne lehetne ez alkalommal az ajándékokat só-liszt gyurmából készíteni? A felnőttek, a gyerekek egyaránt örömet lelnek mind a barkácsolásban, mind az ajándékokban, és biztosan sokáig emlékezni fognak majd az együtt eltöltött karácsonyi készülődésre.

 

Tószegi Judit: Mézeskalácsok

 

A mézeskalács az ízek, illatok, formák különleges találkozása. Több ezer éves hagyományra tekint vissza, de csupán pár száz éve fűződik karácsonyi szokásainkhoz. A könyvben szereplő darabokat úgy állítottuk össze, hogy minél több hagyományos technikát, díszítési módot foglaljanak magukban. Ezekre alapozva és ezeket továbbvezetve mutatunk be új mintákat, a mézeskalácsban rejlő további lehetőségeket. A mézeskalácssütés hangulatos közösségi esemény lehet gyerekeknek, családoknak és baráti társaságoknak. Mindemellett teljesen egyedi ajándék létrehozására is lehetőséget ad, a tervezésről az elkészítés öröméig. Fogjunk hozzá bátran a kötetben szereplő részletes leírások alapján süssünk mézeskalácsot szeretteinknek vagy magunk örömére.

 

Kapcsolódó linkek: