1979. július 22.-augusztus 5.: I. Női Vitorlázórepülő EB Dunaújvárosban

Dunaújvárosban rendezték meg az I. Női Vitorlázórepülő Európa-bajnokságot. Az augusztus 5-éig tartó rendezvénynek a kisapostagi repülőtér adott otthont. Tíz európai, egy tengerentúli ország és 24 versenyző szerepelt a nemzetközi versenyen, ahol két belga nemzeti rekord is született.


Az 50 éves fennállását 1979-ben ünneplő magyar vitorlázórepülés számára nagy megtiszteltetés volt a hazai vitorlázó versenyrepülés eddigi legrangosabb nemzetközi rendezvény, az első női Európa-bajnokság megrendezési joga.
 

FORTEPAN.HU FORTEPAN.HU NYITÓÜNNEPSÉG NYITÓÜNNEPSÉG FORTEPAN.HU FORTEPAN.HU


„Az EB-re 11 ország – Ausztrália, Bulgária, Csehszlovákia, NDK, NSZK, Svédország, a Szovjetunió, Belgium, Franciaország, Lengyelország és Magyarország – 24 pilótanőt nevezett, de várják még az osztrákok, a románok és a hollandok jelentkezését is. A magyar színeket a következők képviselik: Bolla Mária gyémántkoszorús, Benke Ilona ezüstkoszorús, Pollerman Judit aranykoszorús, dr. Daróczi Éva ezüstkoszorús repülő. A külföldiek között a legismertebb a lengyel Adela Dankowska: 11-szeres világrekorder, a FAI Lilienthal érmével kitüntetett pilóta, 2900 órás repülésidővel. Rajta kívül Eda Valternova Laan, a Szovjetunió abszolút bajnoka indul favoritként, de ismert még az ausztrál Susan Martin világrekorder is, aki azonban EB-aranyérmet nem nyerhet.”


Magyar Hírlap, 1979.07.29., 16.o. és Tizenegy ország női vitorlázórepülői a dunaújvárosi EB-n=Magyar Nemzet, 1979. júl. 13.


Nézz az égre fel - "Történelmi" érmek és magyar helyezések
 

„A megnyitót figyelő tekintetek hamarosan az égre szegeződtek, amikor feltűnt egy vitorlázórepülőt vontató motoros gép, közöttük a kifeszített felirat: „Üdvözöljük a verseny résztvevőit”. Ezzel kezdetét vette a légiparádé, amely látványosnak, jól szervezettnek bizonyult. Egymást érték a látnivalók, először az ejtőernyősöknek, majd Farkas Gyula egyéni műrepülésének tapsolhattak a nézők.”
 

ARANYÉRMES ARANYÉRMES EZÜSTÉRMES EZÜSTÉRMES BRONZÉRMES BRONZÉRMES

„Az első női Európa-bajnok az NDK-beli Monika Warstat lett. Ezüstérmesként a szovjet Eda Laan, bronzérmesként a csehszlovák Jindriska Paluskova végzett. A legsikeresebb magyar Bolla Mária szerezte meg a negyedik, a cseh Marie Kyzivatova az ötödik, s Daróczi Éva a hatodik helyet. Pollermann Judit a tizedik helyen végzett.”
 

BOLLA MÁRIA BOLLA MÁRIA BOLLA MÁRIA és RÓNAI RUDOLF - Repülés, 1979 BOLLA MÁRIA és RÓNAI RUDOLF - Repülés, 1979 BOLLA MÁRIA - Képes Sport, 1979 BOLLA MÁRIA - Képes Sport, 1979


Megnyitóünnepség=Üst, 1979.07.27. 4.o . és Véget ért az EB=Dunaújvárosi Hírlap, 1979.08.07. 6.o.

Érdekességek

Időmérés karórával: Vérbeli vitorlázórepülővel találkozott az ember. A csíkos trikó, a simlis sapka, melegítő nadrág és előtte könyvek, füzetek, ceruza és tolltartó. Bányász Gizella dunaújvárosi ezüstkoszorús repülőnő nem éppen a legkorszerűbb eszközzel, egy hétköznapi karórával méri az időt.

Pech-díj: Létezik egy fekete kohászkalap, szalagján nevekkel és dátumokkal. A kalapot, mindig az viseli, aki előző nap a legbalszerencsésebb versenyző titulust érdemelte ki. Aki a legtöbbször szerepel a díjon, az viheti majd haza.

Torta és pezsgő: A mezőny legrangosabb versenyzője, a lengyel Dankowska STD Jantar gépén. Hét élő világcsúcs birtokosa, a FAI Lilienthal-díjasa, ráadásul már kapott egy díjat Dunaújvárosban is. Itt repülte ugyanis százezredik kilométerét, és ezért egy kis ünnepség keretében díszes torta dukált. A magyar pilótanők is kaptak ajándékot, amikor remek repüléssel, négyen végeztek az első helyen. Ez a megemlékezés egy üveg pezsgővel járt, amit azóta hűtenek a verseny végére.

Igazi repülőt ajándékba: „Két felejthetetlen hetet töltöttek el városunkban, a papírgyár kollégiumában az I. Vitorlázórepülő Európa-bajnokság résztvevői. A szívélyes vendéglátásért és a kitűnő szervezésért az MHSZ pilótái egy használaton kívüli, szemléltetésre is alkalmas repülőt ajándékoztak az intézménynek, amelyet az épület udvarán állítottak fel.”


Toldy Ferenc: Jóbarátok földön és levegőben=Magyar Hírlap, 1979.07.29., 16.o.
Képaláírás=Dunaújvárosi Hírlap, 1979. 09.07. 8.p.


Dunaújváros neve repüléstörténelmi határkő lesz
 

„Fred Weinholtz, az NSZK Repülő Szövetségének vezetője, a bajnokság nemzetközi zsűrijének elnöke:...Tapasztalat nem lévén, voltak aggályaim. Amit azonban itt Dunaújvárosban tapasztaltam, akár a sport-szakmai lebonyolítást, akár az elhelyezést illetően – nem is beszélve a kitűnő és bőséges étkezésről, az egyszerűen ámulatba ejtett. Ez a verseny semmiben sem maradt el a legrangosabb világbajnokságoktól. Megkértem a részt vevő csapatokat – és a pilótákat személy szerint is – vigyék el országukba hírét annak, amit itt láttak. Meggyőződésem, hogy ha a vitorlázórepülésben sikerül végleg kiharcolni a női „egyenjogúságot”, abban nagy érdeme lesz ennek a városnak, amelynek nevét a külföldinek nehéz kimondania, mégsem fogja egyikük sem elfelejteni.”


Egy város elindított egy sportágat=Magyar Nemzet, 1979.08.28.
 

ALKALMI BÉLYEGZÉS - Ortó Béla tulajdona ALKALMI BÉLYEGZÉS - Ortó Béla tulajdona JELVÉNY - Békési György tulajdona JELVÉNY - Békési György tulajdona LEVÉLPAPÍR LEVÉLPAPÍR