Október elseje a zene világnapja

„A zene az egyetlen világnyelv, melyet bárki, bárhol megérthet.” Claude Debussy. A zene világnapja alkalmából korábbi zenés-verses koncertjeinket nézhetik meg az érdeklődők! A Quintia zenekar, a Viadana Kamarakórus, Rinyu Nóra és Gulácsi Zoltán, és a Kákics együttes koncertfelvételeit adjuk közre.

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára az UNESCO október 1-jét A zene világnapjának nyilvánította. Mindez 1975-ben történt, azóta a világ minden pontján ezen a napon különös figyelmet szentelnek annak a csodának, amit zenének hívnak. Yehudi Menuhin 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsban töltött be elnöki tisztet és így hívta életre a Zenei Világnapot. Az első Világnap tiszteletére írott köszöntőjének részlete:

„... a Zenei Világnap alkalmából október 1-jén az emberek legmélyebb érzéseiket és legszebb reményeiket juttatják majd kifejezésre. Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának.

forrás: Yehudi Menuhin Zenei Világnapi köszöntője (részlet)

 

 


Quintia zenekar - KONCERTfelvétel >>

A zenekar először jelenlegi formájában 2011 nyarán a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza felkérésére, a Petőfi Művészeti Liget egyik rendezvényeként, - akkor még név nélkül - „Öt hang-öt hangszer” címmel lépett közönség elé. Egyéni sajátosságuk és hangszeres tudásunknak megfelelően alakult ki ez a sokoldalú, népzenei-világzenei jellegű összeállítás: magyar dallamok feldolgozásai, dalok a világból, kortárs dunaújvárosi zeneszerző művei is." A zenekar honlapja. 


 

Viadana Kamarakórus - KONCERTfelvétel >>

A kórus 1997 novemberében alakult Kurucz Gergely karnagy vezetésével. 1999 őszétől a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Viadana Kamarakórusaként működött, majd 19 év öröméneklés után 2016-ban megszűnt. Sok-sok hazai és nemzetközi fesztivál, koncert, fellépés, díjak, különdíjak, minősítések ... és ma már csak képek, emlékek, felvételek és egy régi honlap őrzi  a kiváló kórus emlékét. >>


 

Rinyu Nóra és Gulácsi Zoltán - KONCERTfelvétel >>

"2015-ben az Open Mic zenei klubban kezdtek el közösen muzsikálni. Az első év az útkeresés éve volt, a két unokatestvér ekkor még csak kereste a közös hangzást, amely a világzene felé terelődött. Kezdetben a repertoárjuk a hazai népdalénekesek számaiból állt össze, melyeket  áthangszerelve, ritmizálva gondoltak újra. Nóri versei, dalszövegei kerültek előtérbe, melyhez Zoli egyedi hangzású gitárjátéka izgalmas új dallamok, közös számok megszületését eredményezte.">>


 

Kákics együttes - KONCERTfelvétel >>

A Kákics népzenei együttest 1997-ben székesfehérvári fiatalok alapították. A dalokat általában a gyűjtési területükön ismert hangszerekkel kísérik, amelyek között előszeretettel használnak méltatlanul háttérbe szorult régi magyar paraszti hangszereket is. A pásztorok bőrdudája, a dél-alföldi tekerőlant, a citera, a moldvai tilinka, kaval és sültü vagy a tambura – a hagyomány tiszteletét szem előtt tartva – mind illeszkednek abba a zenekar által képviselt színes kaleidoszkópba, amelynek alapját a hegedű, brácsa, bőgő együttes hangzása határozza meg.