2001. november 29.: Csocsó ősbemutató Dunaújvárosban

A film még Hollywoodban is hódított. "A gyerekkorom? Költözés Sztálinvárosba... A film a gyerekkori élményeimből fakadt, és Dunaújvárosban forgattuk. Apukám kétezerben halt meg, és egy kicsit neki állítottam emléket ezzel a mozival." Koltai Róbert ... Interjú és werkfilm a kattintás után!

2001. november 29-én, csütörtökön este Dunaújvárosban került sor Koltai Róbert filmjének, a Csocsó, avagy éljen május elseje! című filmkomédia ősbemutatójára, az országos bemutató december 6-án kezdődött.
Králik Attila, a film dunaújvárosi gyerekszereplője röviden így vallott a filmről: „Azt mondta jó film lesz. Neki elhiszem”.

Csocsó a rendező szemével

"A Csocsó, avagy éljen május elseje című film a gyerekkori élményeimből fakadt, és Dunaújvárosban forgattuk. Apukám kétezerben halt meg, és egy kicsit neki állítottam emléket ezzel a mozival.
–  Hogy fogadták a filmforgatást a városban?
– Akkor volt ötven éves a város, és arra gondoltam, hogyha sikerülne egy jó forgatókönyvet írni, akkor talán támogatást is kapnánk. Ez ellen nagyon sokan berzenkedtek a szakmában, mondván, lehetetlen egy acélvárosról szívhez szóló közönségfilmet csinálni. Én viszont bíztam abban, hogy elmesélhetem, ahogy én láttam, ahogy egy gyerek látta az ötvenes éveket. Hála a Vasmű és a város vezetőinek, valamint a forgatásban közreműködő sok száz dunaújvárosinak, megszülethetett életem egyik legfontosabb filmje, a Csocsó. Eltelt azóta tíz év, és  a Csocsó bevonult azon filmjeim közé, melyekre legbüszkébb vagyok… Az egész város hihetetlen szeretettel állt a film mellé, érezték, hogy róluk, hozzájuk szól. Én nem politikai zászlókat lobogtatva készítek filmet például az ötvenes évekről, hanem mesélni próbálok, és ezt a közönség érzi, szereti. A Csocsót többen látták a dunaújvárosi moziban, mint a Csillagok háborúját. A város, az akkori városvezetés és a Vasmű igazgatóinak, Horváth Istvánnak... és utódjának hozzáállása fantasztikus volt. Ennek megkoronázásaként 2005-ben Dunaújváros díszpolgárává avattak. A film is kellett hozzá, hiszen csak azért, mert odajártam iskolába, még nem kaptam volna meg az elismerést."

Veér Károly: Sztálinváros legjobb ifjú szavalója=Regio Regia, 2011.08.02.
 

...egy kis ízelítő a jövő évben bemutatásra kerülő Médiatárunkból - szerkesztés alatt!

A médiatárban a helyi televízió 1985-2004 közötti digitalizált műsorai lesznek elérhetőek. Bemutatását a jövő évre tervezzük a Dunaújvárosi Televízió bemutatja...1985 címmel. A városi televíziózás kezdeteit Eördögh Bertalan, a dunaújvárosi televízió első főszerkesztője  és munkatársai elevenítik fel.


A filmvígjáték története

Rohamosan épülő szocialista város valahol a Duna partján, az ötvenes évek elején. Ott tanárkodik, szervezi a piros betűs ünnepeket, vigyáz a focisták erkölcsére, és teszi, amit tenni jónak lát Csocsó, született Csomai Gusztáv. Ez a történet leginkább róla szól, az életvidám, optimista és örökké tevékeny Csocsóról, aki minden üldözés, macerálás és egyéb zaklatás ellenére is ember maradt az embertelenségben. Az eseményeket elsősorban a tizenhárom éves Pék Zsoltika naplójából ismerjük meg, aki számára Csocsó nemcsak oroszul kevéssé beszélő orosztanár, hanem atyai jó barát és példakép is. Május elseje megünneplésére készül Acélváros népe. Nem kis dolog ez, hiszen a vezető szovjet elvtársak is jelen lesznek az ünnepségen.


Sztálinváros legjobb ifjú szavalója - gyermekkor

Koltai Róbertet, aki a film rendezője s főszereplője is, személyes élmények kötik a hajdani városhoz. A színész édesapja a helyi futballcsapat szakosztályvezetőjeként járatta csúcsra az együttest, bekerültek az NB I-be. Munkásságának, városunkhoz való kötődésének elismeréseként  Dunaújváros Díszpolgára címet kapott 2005-ben.

"1943 december 16-án születtem, a háború egyik legnehezebb évében, Budapesten. A gyerekkorom? Költözés Sztálinvárosba, majd vissza Pestre, és foci minden mennyiségben Olvasni is azért tanultam meg már négy évesen, hogy kedvemre böngészhessem a Népsportot… A futball iránti szerelmet édesapámnak köszönhetem, mint ahogy azt is, hogy hamar beláttam: a lelkesedés nem elég, nem vagyok igazi tehetség.

Bezzeg a színjátszás! Már egészen fiatalon komoly sikereket értem el: 12 évesen "Sztálinváros legjobb ifjú szavalója" lettem! A mű, amellyel kiérdemeltem ezt a megtisztelő címet, végigkísérte egész későbbi életemet, számtalan önfeledt percet szerezve még ma is a közönségnek: ez Tyihanov Pohárköszöntője." Koltai Róbert  >>

Koltai Róbert így vall: „Nem dokumentumfilmet írtunk Nógrádi Gáborral, hanem vígjátékot, senki ne a KORABELI Sztálinvárost kérje számon rajtunk...Természetesen a korszak és a miliő jócskán felismerhető, mi több, humor forrása is..”

V. Gy.: Csocsó az Acélvárosban = Népszabadság, 2001. 08. 02. 11.p.
Koltai Róbert honlapja >>

 

...egy kis ízelítő a jövő évben bemutatásra kerülő Médiatárunkból - szerkesztés alatt!

A médiatárban a helyi televízió 1985-2004 közötti digitalizált műsorai lesznek elérhetőek. Bemutatását a jövő évre tervezzük a Dunaújvárosi Televízió bemutatja...1985 címmel. A városi televíziózás kezdeteit Eördögh Bertalan, a dunaújvárosi televízió első főszerkesztője  és munkatársai elevenítik fel.