Colm Tóibín: Brooklyn

„Eilis úgy érezte magát, mint a gyerek, amikor orvos jön a házba… A rájuk nehezedő csendben ráébredt, valahogy hallgatólagosan már elintéződött, hogy ő Amerikába megy.”

 

Colm Tóibín Brooklyn című regényének története az 1950-es évek Írországában kezdődik. Főhőse, a kisvárosi Eilis Lacey, sok más fiatal ír lányhoz hasonlóan nem talál magának munkát. Hiába tanult és csinos nő, magánélete sincs; életét szép és sikeres nővére, Rose árnyékában éli. Egy nap azonban megváltozik minden, nővére egy jóakaró közbenjárásával elintézi, hogy New Yorkba mehessen, és munkát vállalva jobb élete legyen. Eilis maga mögött hagyva családját és otthonát Brooklynba megy, ahol eleinte honvágya van, ám jóakarója és lakótársai segítségével elkezdi magát otthonosan érezni. S egy idő után a szerelem is rátalál. Ám amikor már minden idillinek tűnik, hírt kap otthonról, ami miatt vissza kell térnie Írországba…

 

A könyv igazi fejlődésregény, 308 oldalban tanúi lehetünk Eilis Lacey felnőtté válásának. S emellett a korabeli amerikai társadalom problémáiról is olvashatunk: a kiöregedett bevándorló nemzedék sorsáról, a színesbőrűek kérdéséről és arról, hogy az ember társadalmi megítélését mennyire befolyásolja a munkája. Kivándorlás, honvágy, beilleszkedés, „nem találom a helyem” életérzés, s egy ember, aki nem tudja menjen-e vagy maradjon… mind-mind olyan téma, amelyek alapján akár napjainkban is játszódhatna a regény, hiszen mindenki ismer olyan embert, aki a családját hátrahagyva a jobb élet reményében külföldre ment új életet kezdeni.

 

„… megváltoztak a dolgok… Te is megváltoztál… Minden más benned… Felnőttebbnek és komolyabbnak látszol. És az amerikai ruháidban másképp mutatsz. Van benned valami magabiztosság.”

 

 Toibín regénye nem egy sodró lendületű történet, inkább egy „bekuckózós” délutáni romantikus olvasmány, mely időtálló témával és karakterekkel rukkolt elő. Nick Hornby forgatókönyve alapján azonos címmel film is készült a könyvből.

 

az ajánlást készítette: Takács Eszter