Glynis Peters: Az eltitkolt árva

„Rose szerető pillantást vetett a hálószobája túlsó sarkában megbúvó bőröndre. Képtelen volt megválni tőle, még Elenor halála után is. Felidézte a napot, mikor Elenor megérkezett Coventybe, kezében a táskával, és mikor később megtöltötte a papírjaival, mielőtt visszatért Cornwallba. A táska azóta is egy egész élet dokumentumait rejtette; egy levél is lapult benne Rose igaz múltjáról, és hogy miért döntött Elenor úgy, hogy Angliából Kanadába költözik. Egy titokról, melyet Elenor sok-sok éven át őrzött. Egy titokról, amely megmentette Rose életét.”

Elenor Cardew Corbwallban él egy tanyán ikertestvéreivel. Korán elveszti édesanyát, így minden házimunka a nyakába zúdul. Testvérei szinte cselédként kezelik. 1938 augusztusában levelet kap nagynénjétől, Mrs Maude Matthewstől, aki arra kéri, költözzön hozzá Coventrybe, mivel nagyon megromlott az egészsége. Elenor izgatottan várja, hogy elhagyhassa a tanyát, Tre Londhent. Nem is magát a tanyát, inkább az elviselhetetlen életet, a kegyetlen bánásmódot.

A nagynénje házában megismeri Victoria és George Sherbourne házaspárt, akiknek van egy öt éves kislányuk, Rose. Nagyon szoros kapcsolat alakul ki Elenor és Rose között.

Eleanor rövid időn belül elveszti nagynénjét. 1940 áprilisában visszaköltözik a tanyára, mivel testvérei hadba állnak. A tanya az ő gondjaiba kerül. Ugyanez év novemberében a Coventryben lévő házat bombatalálat éri, egyetlen túlélője a kis Rose. Elenor gondjaiba veszi a kislányt, mit sem sejtve a titokról, ami a kislány körül lappang. Az egyetlen személy, akinek segítségében bízhat Jackson St John, a kanadai légierőnél szolgáló jóképű pilóta.

Lebilincselő, teljesen magával ragadó regény, tele váratlan fordulatokkal.

„Rose apró keze szorosan fogta az övét, ahogy végigsétáltak a hajóhídon a fedélzetig. Nehéz volt meghozni a döntést, hogy hátrahagyja Angliát, de Elenor tudta, hogy csak így védheti meg Rose-t.

A férfi, aki mellette állt, mindkettőjüket kérdés nélkül elfogadta, és Elenor szíve megtelt büszkeséggel. Legszívesebben világgá kürtölte volna a kanadai hős történetét, aki megmentett egy árvát, és akibe olyan mélységesen beleszeretett, de tudta, hogy soha nem teheti meg. Vannak dolgok, melyek jobb, ha titokban maradnak.”

az ajánlást készítette: Szabó Csilla Ildikó