Melba Escobar: A Szépség Háza

„Üdvözöljük A szépség házában!

Ma Karen fog gondoskodni önről.

Kapcsolja ki a telefonját. Lazítson, engedje el magát.

Bármit mond is, Karen itt lesz, és meghallgatja önt.

Minden hölgyet meghallgat, aki itt megfordul.

Karen mindig diszkrét.”
 

A történet a közelmúltban játszódik Kolumbiában. Az elsődleges főszereplő, Karen Valdés élete nem irigylésre méltó; Kolumbia egyik szegény negyedében született és nőtt fel, már fiatalon teherbe esett, és most a jobb élet reményében a fővárosba, Bogotába költözik. Keményen dolgozik, hogy magához vehesse kisfiát. Bogota elit negyedének egy nívós szépségszalonjában, a Szépség Házában kap munkát mint kozmetikus. Mindenki tudja, hogy a kozmetikus szakma egy igazán bizalmi munkakör... Nincs ez másképp Karen esetében sem, kuncsaftjai egymásnak adják a kilincset, ám egy nap gyilkosság történik, ami kihat megszokott életére. A szálak egészen magas körökbe vezetnek.

A történet másik főszereplője és fő narrátora Claire Dalvard, pszichoanalitikus, akinek szöges ellentétben áll az élete Karenéval. Claire gazdag, befolyásos barátai vannak és az élete mondhatni egyenesben van. A Szépség Házába jár kezelésekre, és megkedveli Karent, akinek később segíteni próbál…

Melba Escobar könyve nem a megszokott krimi sémát követi, a történet ugyan egy gyilkosság körül játszódik, de a megszokott „a jók üldözik a gonoszakat” vonal helyett több szempontból ismerhetjük meg a történéseket, az egyes szereplők flashbackjeivel tűzdelve. Az elsődleges narrátor néha eltűnik, és a mindentudó mesélő veszi át a helyét, emiatt nem egyszerű olvasmány. Cserébe viszont bepillantást nyerhetünk egy olyan kultúrába, ahol a pénz és a korrupció uralja a társadalmat, és ahol a nők helyzete reménytelen, hiszen ki vannak szolgáltatva egy korrupt és maszkulin rendszernek.

„Négy hónap alatt másodszor vett részt gyászmisén. Az volt a benyomása, hogy az élete összefoglalható ebben az idősávban. (…) Talán ha figyelemmel kíséri a jeleket, megértette volna, hogy semmi jó sem származhat egy olyan férfihoz fűződő kapcsolatból, akit egy temetésen ismersz meg.”

az ajánlást készítette: Takács Eszter