Rosemarie Eichinger: Esznek-e a halottak epertortát?

„Emma szereti a temetőt, itt érzi otthon magát. Apja ássa a sírokat. Ő az égnek meredő sírkövek közt játszik. Ez így van amióta az eszét tudja. Ma már persze nem játszik olyan gyakran. Vagy legalábbis nem úgy. Mégiscsak betöltötte a tizenkettőt. Többnyire keres magának egy nyugodt helyet, olvas, rajzol, vagy Nintendóval játszik. De ez más, mint a sírok közt ugrálni.”

 

Egy furcsa, ugyanakkor figyelemfelkeltő cím. Egy ​különösen szép könyv a gyászról. Az írónő két szálon vezeti végig a regényt, két család életébe ad betekintést. Mindkét család elveszített valakit. Emma apja, egyedülálló szülő, egyedül neveli kislányát. Peter szülei pedig nemrégiben elhunyt fiukat, Martint gyászolják. Peter egyedül próbál megküzdeni a gyásszal, a fájdalommal, amit ikertestvére halála után érez. Sok időt tölt testvére sírjánál. Így ismerkedik meg Emmával, azzal a lánnyal, akit az iskolában furcsának tartanak.

A történet témája a gyász és annak feldolgozása. Egy könyv a halálról, de leginkább mégis az életről. Fantasztikus, ahogyan a szerző megtalálta az egyensúlyt a szomorú és komoly téma, a gyász és a gyászfeldolgozás között, az elfogadás és az elengedés között. Megtanít együtt élni a veszteséggel, és újra kezdeni az életet az elhunyt nélkül, akit nem feledve, örökre szívünkbe zárunk.

Az osztrák írónő az „Esznek-e a halottak epertortát?" című regényért magas rangú gyerekirodalmi díjat kapott.

 

„-És most? - kérdezi Péter.

-Most megesszük a sütiket. Te, én és Martin.

-Martin?

-Persze. Miért kérded?

-Mert Martin meghalt.

-Mit nem mondasz!

-Te tényleg furcsa vagy!

-Nem mondod!”

az ajánlást készítette: Szabó Csilla Ildikó