Szabó Márta: Akinek a madarak is Chopint énekelnek

„Egyébként teljesen önökön múlik, hogy Tamás milyen ember lesz. Ha vidám a közeg, akkor a gyerekből boldog ember lehet, de ha az elkeseredésen nem tudnak úrrá lenni, akkor tönkretehetik az életét.”

É. Szabó Márta, a Magyar Televízió egykori szerkesztője, Érdi Tamás világhírű zongoraművész édesanyja e könyvben meséli el szívszorító történetüket. Tamás koraszülöttként jött a világra, a kezdeti rettegést lassan a bizakodás váltotta fel a kis család életében. Az inkubátorban töltött hetek azonban visszafordíthatatlan folyamatokat idéztek elő a kicsi fiú szemében. A 80-as évek legelején az egyetlen remény a szögesdróton túl, Amerikában létezett. Hogyan fogott össze a Magyar Televízió közössége, hogyan segítette a határon túli magyarság az Érdi család életét -mondhatnánk néhol kalandjait - a kilátástalannak tűnő helyzetekben. Hogyan lesz a világtalan kisfiúból világhírű zongoraművész küzdéssel, kitartással, szorgalommal és hatalmas tehetséggel. A könyv végigvezeti az olvasót a család hullámvölgyein és hullámhegyein, örömein, tragédiáin. Egy anya és egy apa vívódásai magukkal, egymással, a világgal, hol viccesen, hol torokszorítóan. Ajánlom a könyvet mindazoknak, akik hisznek még a csodában, mert csodák igenis léteznek.

„Csodálatos élmény volt napról napra, sőt óráról órára tapasztalni, ahogy kinyílik Tamás előtt a világ. Vele együtt éltem át, hogy micsoda erő rejlik Mozart és Beethoven muzsikájában, és hogyan aranyozza be egy vak kisgyerek életét, hétköznapjait a zene. Ha nem vele élek, sosem hiszem el, hogy a zenének ilyen hatalmas ereje van.”

az ajánlást készítette: Garbaczné Rapcsák Rita