Vajta Gábor: Idelent - Ausztrália egy bevándorolt szemszögéből

Ausztrália nagyon messze van. Down under, odalent, legeslegalul. Távolabb már szinte semmi sincs, leszámítva Új-Zélandot, de azzal egy valamirevaló ausztrál nem foglalkozik.”

Vajta Gábor hosszú évek óta az Ausztrália északkeleti részén lévő Cairnsban él. Idelent című könyvében szórakoztató, olvasmányos módon tárgyalja a kontinens „fel nem fedezésének történetét”, az alkohol történelemformáló erejét, az aboriginálok helyzetét, az emberekre leselkedő veszélyeket, valamint az ezek ellen történő védekezési lehetőségeket (kígyók, pókok, „özvegycsináló fa” (Widow maker eucalyptus), medúzák, cápák), s legfőképp az ausztrálokra jellemző „mateship” (haverság, barátság) fogalmát. Természetesen a személyes élmények sem maradhatnak el: megtudhatjuk, hogy milyen a korallzátonyon búvárkodni, motorcsónakázni és kajakozni, s kertészkedni a trópusokon.

Süt a nap, kék az ég, északról fúj a szél, kapjuk fel a hajót, irány a tenger, mate!”

A szerző 1952-ben született Vácott. Az orvostudományi egyetem elvégzése után évekig kórboncnokként dolgozott, majd háziállat-embriológussá vált, előbb Gödöllőn, majd Dániában tevékenykedett. Ezután költözött Ausztráliába, s jelenleg független szakértőként járja a világot.

„Ausztráliában egy ember 11 másodperc alatt 2,5 pint (1,2 liter) sört hajtott le. Miniszterelnök lett belőle, nyolc éven át viselte a tisztséget (Bob Hawke, 1983-1991). Ma is él, 86 éves, kiváló egészségnek örvend. Száz évvel korábbi elődje, Sir John Robertson, Új-Dél-Wales ötszörös miniszterelnöke a hírek szerint minden napot azzal kezdett, hogy lehajtott egy pint (hajszál híján fél liter – nem tévedés!) rumot.

Csoda, hogy ez az ország ide jutott?”

 

az ajánlást készítette: Fábián Péter

Kapcsolódó linkek: