AJÁNLÓ

Gyermekkönyvtár

Banks, Rosie: A Cukor-öböl kalózai

A Titkos királyság hősei -Nelli, Fanni és Jázmin - Vidám király invitálására érkeznek a varázslatos birodalomba, aki szeretné, ha megismernék Nasi asszonyt és az ő híres Édességboltját, ami minden évben csak egyszer jelenik meg. Nasi asszony ilyenkor egy hét alatt beutazza a Titkos Királyságot és mindenkinek édességeket osztogat. És ami a legjobb: a bolt minden évben máshogy néz ki. Az előző évben egy óriási hőlégballon volt, idén pedig egy varázslatos hajó, az Édes Hercegnő alakját veszi fel, s természetesen az egész édességekből áll. Ám mielőtt a hajó elindulhatna, a fedélzetére ugranak a Cukor-öböl kalózai, a gonosz Keserű királynő elvetemült viharmanói….

A szerző további művei a Gyermekkönyvtárban >>

Baur, Manfred: Mikroszkóp

A látványos képanyaggal kísért tömör, érthető leírások fantasztikus valóságba vezetik be a tanulni vágyó gyermekeket. A szabad szemmel láthatatlan parányok különös világában hátborzongató lények és lélegzetelállító szépségek várnak a nebulókra. Még egy légy lába is elképesztő titkokat rejt, hát még, ha a mikroszkópba pillantva az is kiderül, miért nem fázik a jegesmedve, vagy hogyan lélegeznek a növények. Az utolsó előtti fejezetből kiderül, hogy a mikroszkóp a bűnüldözésben is nélkülözhetetlen.

Brewer, John: Sport 30 másodpercben

A sportok világát mutatja be a szerző, elsőként olyan kérdésekre igyekszik válaszolni, mint hogy mióta és miért sportolunk, hogyan változott a sportról való gondolkodás, vagy hogy mi az aerob és az anaerob rendszer. Külön fejezet foglalkozik az olimpiai játékokkal, fura sportokkal, majd a kiadvány bemutatja a főbb csapatlabda- és ütős labdajátékokat, az egyéni sportokat. Olyan sportágakat ismerhetnek meg a gyerekek, mint a labdarúgás, a rögbi, a kosár- és a röplabda, az amerikai futball, a krikett, a baseball, a jégkorong, a díjlovaglás, az úszás és műugrás, az atlétika, a kerékpározás, az autóversenyzés, a tenisz, a golf és a főbb küzdősportok.

Daynes, Katie: Milyen a világűr?

A világűrről, és pár ehhez kapcsolódó témáról mesél a legkisebbeknek ez a rövid, tömör szöveggel kísért, kihajtható, további érdekes információkkal szolgáló fülekkel gazdagított kiadvány. A gyerekek pár mondat erejéig hallhatnak olyanokról, hogy milyen eszközökkel vizsgálható a világűr, hogy jutott fel az ember a Holdra, milyen az űrhajósok élete a fedélzeten, lehet-e élet a Marson, illetve milyen objektumok találhatók az űrben.

Deres Kornélia: Emma és elefánt

Emma a Róka úti iskolába jár és már izgatottan várja az első tanítási napot. Hogyan is ne várná, amikor új tanuló érkezik hozzájuk, aki a padtársa lesz, és reményei szerint egyben örök barátnője is. Emma azt is eltervezi, hogy esetleg titkos bűnüldöző ügynökséget alapítanak Bűnlapító Bt. néven. Csakhogy a jövevény egyáltalán nem olyan, amilyenre Emma számított. Persze ettől függetlenül, azért még lehet a szövetségese…

Döring, Hans-Günther: A vízparton

Az ovisok a vízpartok élővilágával ismerkedhetnek meg, ha fellapozzák ezt a sok vidám, színes képpel illusztrált ismeretterjesztő kiadványt. Elsőként megtudhatják, hogy mi is az a tenger, folyó és tó, majd bemutatásra kerülnek a patak- és folyóparton, a tó mellett, a tengerparton, valamint a holtág környezetében honos állatok, növények. Az utolsó oldalon egy érdekességet tanulhatnak meg a kicsik: azt, hogy miként lehet vízzel megtöltött palackokkal muzsikálni.

Fanyúvasztó Ferdinánd: Hasznos holmik fahulladékból (Színes ötletek 131.)

Az Eszközök és anyagok fejezetből már megtudhatjuk a lényeget, hiszen a "fanyuvasztás" nem más, mint egyfajta kreatív újrahasznosítás. A színes képekkel kísért könyvben régi bontott fadeszkából, rozsdás szegből, lakatpántból egyszerűen megvalósítható ötleteket találunk, amelyek alapján bárki nekiállhat barkácsolni. A pontokba szedett instrukciók segítségével készíthetünk faállatkákat, képkeretet, kulcstartót vagy mécsestartót.

Grylls, Bear: Vissza a dzsungelbe

Makur - Mak - embert próbáló kalandokon esett át az indiai dzsungelben, ahova most visszatér. A helyszín a Wainganga folyó környéke, ahol Mak néhai nagybátyja vezetett egy kutatóállomást, s ahol most egy olyan természetvédelmi programot valósítanak meg világhírű szakemberek, amelynek célja helyi elefántpopuláció megmentése. A hatalmas, gyönyörű állatokat a közelben nyerészkedő fakitermelők, illetve az orvvadászok veszélyeztetik, mely utóbbiak közül egy különösképp kegyetlen, pénzsóvár férfi be is fog egy fiatal példányt. Mak és Diya nevű pajtása elhatározzák, hogy kiszabadítják az elefántot.

Gyarmati Zsuzsanna: Rejtélyek? Talányok? Tudomány!

A szerző a szöveges feladatok világába szeretné bevezetni a gyerekeket: a gyűjteményben csupa érdekes, gondolkodásra késztető, játékos rejtvény, kvíz kapott helyet. Megoldás fejtörést igényel, a helyes eredmény nem mindig kézenfekvő, de némi logikával valamennyi talányra megtalálhatják a helyes választ a gyerekek. A kötet második fele különleges szellemi kalandra hívja a vállalkozó szelleműeket: az első szakaszban található feladatok olvashatóak itt, csakhogy nem normális szöveg formájában, hanem "összekavart" betűrendben, így késztetve még több agymunkára a kis rejtvényfejtőket.

Hawkins, Emily – Adams, Tom: Beszállás! Indul a Discovery Expressz

Az emberiség nagy technikai találmányain vezet végig a szerzőpáros egy fiktív vonatozás alkalmával. A kiindulási pont Párizs, 1937. május 1., 18:00. A kis olvasók még vasúti jegyet is kapnak a Discovery Expresszre, hogy biztosan eljussanak a sokszor talányos múlt legfontosabb állomásaira, úgy mint a kerék felfedezése, a kerékpár megkonstruálása, az automobil megszületése, a gőzgépek forgalomba állítása, de a hajózást segítő Panama-csatorna, a zseniális Leonardo Da Vinci és a levegőt először meghódító hőlégballon is helyet kapott. Az úton kalauzként Pendleton professzor működne közre, ha rejtélyes módon el nem tűnt volna…

Hirschmann, Kris: Kapcsold ki! 100 kreatív ötlet TV és kütyü helyett

A szerző csupa olyan "offline" mókát kínál kipróbálásra, amely csábítóbb, szórakoztatóbb lehet a kütyünyomkodásnál. "Unaloműzőkből" három fejezetnyit gyűjtött össze: az első részben találjuk azokat, amelyeket otthon lehet végezni, és ezt követik a kinti és utazás alatt játékok. Tippjei túlnyomó része csodálatosan egyszerű és hétköznapi: marokkózás, jóga, játékok és kis díszek készítése, házi kísérletek, origamizás és dominózás, célba dobás, csillagnézés, buborékfújás, barkochbázás, kirakózás, és hasonlók.

Ibrahim, Marawa: Én, te, nő

A kamasz lányoknak szóló könyvben a szerző megérteni, elfogadni, sőt, megszeretni segít azokat a testi és lelki változásokat, amelyekből egész sornyi köszönt be a tinédzserkorral. Kedves humorral, empátiával tálalva szó esik a növekvő mellekről, a testszagról, mindenről, ami a nemiséggel kapcsolatos. Olvashatunk a tinibarátságokról, az első szerelemről és csalódásról, a zaklatás kivédéséről, az esetleges étkezési zavarokról, a divat és trendek követéséről. A

Kertész Erzsi: Fény Sebestyén kóborlásai

Fény Sebestyén egy kedves és kíváncsi gépgyerek, aki szeretné megismerni a Világűr minden zegét-zugát. Sorra fedezi fel a bolygókat, ám újra és újra visszatér kedvenc helyére: a Földre. Ez az egyetlen bolygó ugyanis, ahol viszonylag könnyen találni antianyagot, ahol szívesen fogyasztanak plutópitét, és ahol az is kiderül, mi a teendő, ha zavaró áramköri túlterhelés jelentkezik egy tűzpiros űrsikló és annak csinos vezetője láttán. És ha ez még nem lenne elég, a Földön az egyszeri ufó szert tehet egy plüssmackóra is, aki segít eligazodni az Univerzum ügyes-bajos dolgaiban.

A szerző további művei a Gyermekkönyvtárban >>

Krisp, Caleb: Hozzátok el nekem Ivy Pocket fejét!

Vicces és elsöprően kiborító hősnőnk egy kocsin épp Londonba utazik, hogy a Prospa Házba átkelve megmentse Rebeccát. Ki akarja szabadítani továbbá Anastasiát az islingtoni őrültek házából, és megkeresni a lányát, akitől kegyetlenül elszakították. Csakhogy folyton akadályokba ütközik. A gonosz Miss Always és ördögi lokkjai a nyomában vannak. Ráadásul pont ebben a kényes helyzetben mondja fel a szolgálatot az Óragyémánt is...

Lenk, Fabian: 1000 veszély a kalózhajón

A kis olvasóknak el kell képzelniük, hogy egy kikötői krimóban dolgoznak valahol a jamaicai Port Royalban, valamikor a 17 század végén. Egy unalmasnak ígérkező napon váratlanul lehetőség nyílik rá, hogy főhősként elszegődjenek egy kalózhajóra. Talán nem is kérdés, hogy belevágnak-e a veszélyes kalandba a lurkók, ami főhősként gazdaggá teheti őket, vagy a szárazföldön tengetik tovább unalmas napjaikat.

A szerző további művei a Gyermekkönyvtárban >>

Lenk, Fabian: 1000 veszély a kísértetkastélyban

William nagybácsija, aki eddig nem is törődött vele, rá hagyta a kastélyát és egy lovagi páncélt. Az ódon falak között borzongató alakok bujkálnak. Érezni, a kastély lakói meg akarnak tőle szabadulni, amilyen gyorsan csak tudnak. Főhősünk vagy elmenekül, vagy megpróbál összebarátkozni velük. Útját vérfarkasok, szörnyetegek, rémisztő csontvázak és szellemek keresztezik, ráadásul egy vérszomjas hóhér is kiszemeli áldozatának.

A szerző további művei a Gyermekkönyvtárban >>

Moka: Szellem, hol vagy? (Ó Pénelopé! 2.)

Szerintetek normális, ha az ember jobban fél a barátja nagymamájától, mint egy kísértettől? Csakhogy Artus nagymamájának a kastélya nem valami szívderítő hely. Ahogy Artus nagymamája sem túl barátságos. Finoman fogalmazva. Vajon miért tiltja meg, hogy a hajdani várkastély romjainál játszanak? Miféle veszély leselkedhet ott? Ennek mindenképpen utána kell járniuk. Pénelopé nem retten meg semmitől, Artus-szel együtt fényt derítenek a legsötétebb titokra is.

Neuhaus, Nele: Vészhelyzet a lovardában (Charlotte 2.)

A Charlotte izgatottan várja a vakációt. Ezúttal nem utaznak szüleivel külföldre, ő pedig amiatt repes az örömtől, mert végre megérkezik az új álomlova. Alig várja, hogy bemutathassa barátnőinek Concorde-ot, már mindenkinek csak róla tud beszélni. De úgy tűnik, nem mindenki osztozik az örömében - irigyei is vannak. A rajtengedély-vizsga előtt nem sokkal ugyanis valaki szándékosan tönkreteszi a nyergét, később pedig előkerül egy névtelen fenyegetőlevél is. Vajon ki akarhat neki rosszat?

A szerző további művei a Gyermekkönyvtárban >>

Paule, Irmgard: Kukáskönyv

Az oviban a gyerekek az óvónénivel zöldséglevest főznek, amelynek során nem kevés hulladék keletkezik: krumpli- és répahéj, kiürült papír- és fémdoboz, használt csomagolópapír. A szemét természetesen a kukába kerül - de mi lesz ezután a sorsa? Kiderül ebből a könyvecskéből, amelyben az óvónéni meséli el a kicsiknek a kukába kerülő holmik útját. Szó esik a szelektív gyűjtésről, a kukások munkájáról, a hulladékgyűjtő telepről és arról, hogy mi minden készülhet a háztartási szemétből, és az is kiderül, hogy milyen dolgok kerülhetnek az ún. hulladékudvarba.

Pendergrass, Daphne: Mézesfalás

A Harry Potter-történetek egyik állandó helyszíne a Roxfort mellett található mágikus városka, Roxmorts, s ezen belül is a varázslatos édességbolt: a Mézesfalás. Most ide látogathatnak el a gyerekek. A képeskönyv oldalain egy-egy nevezetes Mézesfalás-beli történet elevenedik meg röviden, s emellett bemutatásra kerülnek az itt kapható olyan különös csemegék is, mint a Bagoly Berti-féle mindenízű drazsé, a csokibéka, a varázspálca-nyalóka, a fúvógumi, a bűvös bizsere, a sav-a-júj cukor, vagy Dumbledore professzor kedvence, a citrompor, hogy csak párat említsünk.

Prinja, Raman: Séta az égbolton

A könyv a csillagászat világában kalauzolja a gyerkeket, akik megismerhetik naprendszerünk összes bolygóját és a legfontosabb csillagokat is. Megtanulhatják, hogyan lehet felismerni az egyes csillagképeket, és melyik évszakban mit láthatnak az égbolton. A kihajtható mellékleteken megcsodálhatják a legközelebbi égitestek arányait és az északi, illetve a déli féltekéről látható csillagképeket. A játékos ötletekkel kísért fejezetek minden érdekességet felölelnek, amelyekből pedig van elég a csillagos égbolton.

Saar, Anti: Így mennek nálunk a dolgok

Villu egy hangulatos észt városkában él szüleivel és kisöccsével, a „fél három” éves Janekkel együtt. A tizennégy fejezetben Villu szemével láthatjuk a család hétköznapjait. A fejezetek vidám történeteiből kiderül, hogy az Aruots családban hogyan olvasnak, írnak és rajzolnak, hogyan főznek és hogyan esznek, hogyan autóznak, hogyan fekszenek le aludni, hogyan kerülnek veszélybe, hogyan fociznak és végül, hogyan felejtenek el dolgokat.

Senker, Cath: Ókori görögök 30 másodpercben

Mikor léptek színre a görögök? Melyek voltak a legbefolyásosabb görög városállamok? Miként jöttek létre a görög telepek a Földközi-tenger medencéjében? Hogyan működött a demokrácia Athénban? Milyen volt a spártai élet? Hogyan volt kialakítva egy átlagos görög lakóház? Mit viseltek a görög férfiak, nők és gyerekek? Milyen volt az iskola a görögöknél? Kik voltak a legfontosabb istenek és istennők? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kapják meg a válaszokat a gyerekek a képeskönyvből, és minden fejezet harminc másodperc alatt elolvasható.

Sepsi László: Gogol, a szemétmágus

Tisztafalva takaros főterén egyszer csak „egy nagy sárga izé” tűnik fel. Több se kell Gogolnak, a szemétbűvölő mágusnak, azonnal felkerekedik, hogy a dolog végére járjon. Bele is botlik Trutymákba, a mindent elnyelő ragacsba, és úgy tűnik, alaposan benne is ragad. Gogol most nagy pácban van, de talán a megoldás, hogy kiszabaduljon, közelebb van, mint gondolná.

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi barátai

Amióta megszületett Mimi nyuszi kishúga, Bori, megváltoztak a dolgok: meg kellett tanulnia türelmesnek lenni, gondolni a kisebbre. Mimi érti, hogy ez miért fontos, de azért nincs elragadtatva a dologtól. Még szerencse, hogy ott van Barni mókus, a legjobb barátja, akivel felhőtlenül játszhat. Amikor pedig Mimi apukája készít nekik egy homokozót a kertben, Mimi utolsó rossz érzései is elpárolognak. A második mesében Mimi és ovistársai nagy izgalommal várják, hogy ellátogasson hozzájuk egy mozgó planetárium, ahol rengeteg érdekes dolgot hallanak a bolygókról és csillagokról.

A szerző további művei a Gyermekkönyvtárban >>

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi és a nagy fagyiünnep

Miminek közeleg a névnapja, s ez alkalomból a szülei és a nagymamája is megkérdezik, hogy mit szeretne kapni. Mimi egy szörny-nyuszira vágyik. Az anyukája nincs elragadtatva az ötlettől, de a papája elviszi a játékboltba. Haza azonban nem a szörny-nyuszival, hanem egy igazi fagyigéppel térnek. Ki is találják, hogy rendeznek egy fagyiünnepet, amire meghívást kap Mimi összes pajtása. A kötet második meséjében Mimi megkezdi a nagycsoportot, s ezzel sok dolog megváltozik: nemcsak új termet kapnak, de már önállóan kell öltözködniük, megteríteniük is, sőt ebéd után már nem kell aludni menniük, hanem azt játszanak, amit csak akarnak!

A szerző további művei a Gyermekkönyvtárban >>

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi nagytesó lesz

Mimi már rutinos ovis, de a sors most egyéb kihívások elé állítja. Az első mesében (Kicsi Mimi beteg) kiderül, hogy Miminek fülgyulladása van, ezért el kell menni az orvoshoz, ahol megvizsgálják, kimossák a fülecskéjét, cseppet írnak fel neki, sőt még kontrollra is visszahívják. A második történetben Mimiék az édesapja születésnapjára készülődnek. Az ünnepnapon van tortaevés, meg ajándék is, de az igazi meglepetés este érkezik: megszületik Mimi kishúga, Bori...

A szerző további művei a Gyermekkönyvtárban >>

Wolf, Tony: Mesél az erdő a tündérekről

A Nagy Tündér jutalomképpen az erdőbe vakációzni küld hat tündért: Tulipánt, Búzavirágot, Csalánt, Orchideát, Almát és Berkenyét. A tündérek korántsem a más mesékből ismert apró szépségek, hanem jóval összetettebb személyiségek - és ezzel a ténnyel nem egykönnyen szembesülnek az őket izgatottan váró állatok, törpék. Azért mindent megtesznek, ami csak telik tőlük, például lovagi játékokat rendeznek a tündérek szórakoztatására és tengernyi fagyit készítenek nekik, cserében pedig ízelítőt kapnak a tündérmágiából.

A szerző további művei a Gyermekkönyvtárban >>

Béke Fiókkönyvtár

Bellos, Alex: Tudod a megoldást?

A kötetben klasszikus fejtörők kaptak helyet, amelyeknek a megoldásához bár kell logika, de matekfeladatoknál jóval játékosabbak, színesebbek, kreatívabbak, s így valószínűleg szélesebb körben számíthatnak érdeklődésre. A fejtörők öt tematikus jegyzékbe rendezve kaptak helyet: első részben találhatóak a logikai feladatok, a folytatásban pedig a geometriai, a mindennapi, a hétköznapi tárgyakkal végezhető, illetve a "tradíciók szerelmeseinek" ajánlott fejtörők közül válogathatunk. A kötet végén találjuk a megfejtéseket, a fejtörők listáját és forrásait is.

Denton, Lauren K.: Menedék

Sara Jenkins a nagyanyja temetésére utazik Sweet Baybe. Arra számít, hogy a jogi ügyletek rendezését követően gyorsan visszatérhet megszokott életébe New Orleansba, ahol egy antik lakberendezési boltot vezet. Nagyanyja azonban ráhagyja a Menedék panziót, Sara gyerekkorának helyszínét, ami jelenleg két idős házaspár otthona. Egyetlen dolgot kér csak unokájától: újítsa fel a házat, hogy annyi év után végre eredeti pompájában ragyoghasson. Sara eleget tesz a kérésnek, és nekilát élete eddigi legnagyobb szabású felújítási munkájának...

Graudin, Ryan: Invictus

Farway Gaius Mc Carthyt a 24. század gyermekeként szeretne időutazóvá válni. Ám a számítógépes rendszerek a regisztrációk során, sohasem engedik továbblépni a tizenhét éves srácot, mert ő nem tudja megadni születése évének adatait. Világrajövetele előtt édesanyja, Empra McCarthy a CI Ab Aeterno időhajón utazott tudóstársaival együtt, amikor visszarepült a Kr. u.-i, 95-ös esztendőbe. Itt ismerkedett meg a rendkívül vonzó gladiátorral, Gaiussal, akivel az eltöltött szerelmes éjszakák után született meg gyermekük, Farway. Társai, az űrhajó három férfi utasa, a Történész, a Mérnök, és a Navigátor, mit sem tudnak Empra kalandjáról, ezért egymást figyelik gyanakodva, mert meggyőződésük, hogy közülük valaki az édesapa...

Montefiore, Santa: A Valentina utolsó útja

Olaszország 1945, a háborúnak vége, de az árnyéka még ott kísért. Egy különc arisztokratát kegyetlenül meggyilkolnak gyönyörű kastélyában. London 1971, évtizedekkel később, a megoldatlan bűntény hatással van egy hedonista lány, Alba sorsára, aki egy lakóhajón él a Temzén. Alba megtalálja halott édesanyja portréját - az asszonyét, akit alig ismer, és akinek a történetét titkolja előtte az apja. A lány elhatározza, hogy kideríti az igazságot. Visszatér Olaszországba, az Amalfi partvidék olajfaligeteihez, ahol rejtélyes történetre bukkan…

A szerző további művei a Béke Fiókkönyvtárban >>

Neuhaus, Nele: Vészhelyzet a lovardában (Charlotte 2.)

A Charlotte izgatottan várja a vakációt. Ezúttal nem utaznak szüleivel külföldre, ő pedig amiatt repes az örömtől, mert végre megérkezik az új álomlova. Alig várja, hogy bemutathassa barátnőinek Concorde-ot, már mindenkinek csak róla tud beszélni. De úgy tűnik, nem mindenki osztozik az örömében - irigyei is vannak. A rajtengedély-vizsga előtt nem sokkal ugyanis valaki szándékosan tönkreteszi a nyergét, később pedig előkerül egy névtelen fenyegetőlevél is. Vajon ki akarhat neki rosszat?

A szerző további művei a Béke Fiókkönyvtárban >>

Nichols, Mary: Találkozunk még

Sheila Phipps és Prudence Le Strange ugyanolyanok, mint a korukbeli fiatalok. A háborús évek alatt szövődő szerelmeket azonban beárnyékolja a forgandó hadi szerencse. 1940 őszén, a London ellen indított légi háború első napjaiban Sheila egyetlen délután alatt elveszíti a családját. Az otthona lebombázása után a nagynénjéhez, Constance Tranterhez kerül Bletchley-be. Szerencsére nem marad magára az ellenséges özveggyel: az asszony albérlője, Lady Prue a szárnyai alá veszi az árván maradt lányt, még állást is szerez neki. Nem is akárhol: a Blecthley Park szigorúan titkos hadi létesítményében…

A szerző további művei a Béke Fiókkönyvtárban >>

Quinn, Kate: Alice hálózata

A regény kezdetén 1947-ben járunk. Charlotte St. Claire az édesanyjával Svájcba tart egy magánklinikára, mert a család itt akarja "rendezni", a lány "bűnét", aki egyetemistaként áldott állapotba került. Charlie-t ez a tény nem izgatja, mert ő egyetlen dologra koncentrál, a második világháborúban eltűnt unokatestvérét, Rose-t akarja megkeresni Franciaországban. A két szálon futó történet másik vonulata, az első világháború idejére viszi olvasóit, amikor 1915-ben, Evelyn Gardinert beszervezik kémnek. A lány német és a francia nyelven is jól beszél, mivel dadog és meglehetősen szerény külsejű, senkiben fel sem merül, hogy a nő kém lehet. Eve egy Lili nevű nőnek adja át a megszerzett információkat....

Saar, Anti: Így mennek nálunk a dolgok

Villu egy hangulatos észt városkában él szüleivel és kisöccsével, a „fél három” éves Janekkel együtt. A tizennégy fejezetben Villu szemével láthatjuk a család hétköznapjait. A fejezetek vidám történeteiből kiderül, hogy az Aruots családban hogyan olvasnak, írnak és rajzolnak, hogyan főznek és hogyan esznek, hogyan autóznak, hogyan fekszenek le aludni, hogyan kerülnek veszélybe, hogyan fociznak és végül, hogyan felejtenek el dolgokat.