Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1997. október 2-án indult a Freemail

Indulása óta több mint 24 millió [freemail] fiókot hoztak létre a felhasználók.

A Freemailt, az egyik legnépszerűbb magyar e-mail rendszert a Soros Alapítvány C3 Kulturális és Kommunikációs Központja fejlesztette ki 1996-ban; mindössze három hónap alatt. 1999. június 30-án az Origo portálhoz került, a szolgáltatás jelenleg a T-Online portfóliójának része.

2012. januári adatok 3,78 millió aktív postafiókról és napi 12 millió kézbesített e-mailről számoltak be. A fennállása óta több mint 24 millió postafiókot hoztak létre, és az indulás első évében regisztrált felhasználók közül nyolc és fél ezer ma is használja freemailes e-mail címét.

Az e-mail vagy elektronikus üzenet (amely több nyelven egyszerre jelenti magát az üzenetet és annak kézbesítési szolgáltatását) története még az internet megjelenése kezdődött. Születését a legtöbb forrás 1965-re datálja: ekkor azonban még egy számítógép több felhasználója közötti üzenetküldést jelentett és 1982-ig csak úgy hívták, „message” (üzenet). 1971-ben küldte el az első e-mailt

Ray Tomlinson, aki egy évvel később bevezette a @ használatát, amely a felhasználó és a hálózat nevét volt hivatott elválasztani. 1989-ben a Compuserve a világon elsőként biztosított előfizetőinek e-mail hozzáférést és címeket. Majd 1996-ban megszületett a világ első webes e-mail szolgáltatása: az indiai Sabeer Bhatia ötlete, a HoTMaiL.

Érdekesség, hogy már 1988-ban megjelent a legelső kereskedelmi e-mail szoftver, a „Microsoft Mail” – Macintoshra. Felmerült a kérdés, hogy is kell helyesen írni: e-mail vagy email. Bár mindkét változatot elfogadják és használják, a kötőjel nélküli változata gyakoribb az angol nyelvterületen; magyarul az e-mailt használják gyakrabban, az email (émail) pedig egy zománcfajta neve (is).

Kapcsolódó linkek