Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1923. február 25-én kezdte meg működését a Szerencsi Csokoládégyár

„Az élethez három dolog kell: csoki, csoki és csoki.”

„Az I. világháborút követően (…) a Stühmer Frigyes Rt., amely a Hangya Szövetkezet Rt.-vel és a Magyar Cukoripar Rt.-vel összefogva 1921. július 1-én, Szerencsen megalakította a Magyar Kakaó- és Csokoládégyár Rt.-t (…). A Szerencsi Csokoládégyár üzemében már 1923-ban megindult a termelés.

A gyár első terméke a sárga csomagolásba öltöztetett 101-es főzőcsokoládé volt, amit a gyár dolgozói promóció céljából osztogattak az üzemcsarnok előtt. Eleinte csupán 200 kilogramm ilyen csokoládé készült el, mert az üzemben attól tartottak, nem fog elkelni ez a mennyiség se.” Az 1920-as években „az üzem élére Liechti Frigyes, svájci szakember került, aki korszerű gépeket hozatott Németországból. 1927-ben jelent meg a boltokban a ma is ismert Boci csokoládé, akkor még Szerencsi TEJ elnevezéssel, ami különböző kivitelben volt kapható.

Egy évvel később megjelent a védjegyeztetett „cicás” kakaó, ami rövid úton a gyár védjegyévé vált, valamint gyártási listára került a tejkaramella, ill. más cukorkakülönlegességek különféle fantázianévvel. Az édességekhez szükséges tejet saját tehenészetükön termelték meg, ami hozzájárult a kivételes minőséghez.”

1944 novemberében a visszavonuló német sereg a gyár teljes elpuszítását tervezték, de végül „csak” az iparvágányt robbantották fel, s a gyár leszerelhető berendezéseit és készleteit szállították el. A szovjet hadsereg december 13-án vonult be Szerencsre, és 14-én elkezdődött a gyár helyreállítása: a gyártás végül 1945. január 10-én indult el. 1948-ban államosították a szerencsi cukorgyárat, s „a cég a Szerencsi Csokoládégyár, majd Szerencsi Édesipari Vállalat nevén működött tovább. (…) 1991-ben a céget megvásárolta a svájci eredetű Nestlé S.A., így ma a gyár Nestlé Hungária Kft.-hez tartozik, több más gyárral együtt.

Kapcsolódó linkek