Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2000. június 11-én ért véget a Komédiás ünnep

„szép és szabad napok a színház, a báb és a zene barátkozása jegyében.”
Dunaújváros önkormányzatának támogatásával, városunk alapításának 50. évfordulójának tiszteltére rendezett események kapcsán került sor első ízben a Komédiás ünnep megrendezésére. A rendezvény szinte az egész városra kiterjedt, így programok garmadája várta a látogatókat a Városháza téren, a Petőfi ligetben, az MMK udvarán, a múzeumkertben, a Kiscsillag sörözőben, a Dózsa Mozicentrum előtti téren.
A rendezvényen összesen huszonnégy társulat lépett fel, illetve tiszteletét tette Kulka János, Jordán Tamás, Sebő Ferenc, Palya Bea is.

„Egy négy évnél alig idősebb emberke – ne menjünk messzire – konkrétan zsarolta az apját a „Paprika Jancsi visszatér” megtekintéséért, a jó szülő pária-létén mindössze az a tény enyhített valamicskét, hogy maga is remekül szórakozott az előadáson.”

(Komédiáskörkép ünnep után. Dunaújvárosi Hírlap, 2000.06.13.6.p.)

 

 

Egy korabeli kritika szerint: „A táncszínházi produkció teltházas, a színházi produkciók teltházasak, jövő-menő „kultúrellenőrök” győződhettek meg róla: abszolút nem zavarták egymást a programok, Sem a minőség, sem a környezet, sem a látogatottság.”

(-pá-: Ahogy a résztvevők látták a Komédiásünnepet. Dunaújvárosi Hírlap, 2000.06.13.7.p.)

A Komédiásünnep megrendezésére még a következő évben sor került, majd 2002-ben a fesztivált kísérő ellentétek miatt a Magma fesztivál megrendezésére került sor. 2003-ban aztán ismét egy új fesztivál megrendezését látták szükségesnek a szervezők:

„A Komédiásünnep után akadtak fanyalgók, akiknek nem tetszett, hogy ugyanazokat az előadóművészeket hívnák meg, akiket előző évben. Az egyszeri kísérletnek bizonyuló Magma fesztivál is szolgált bizonyos tanulságokkal...ezért idén új névvel (Mozaik Művészeti Fesztivál), új koncepcióval rendeznek nyári kulturális programsorozatot. Lesz irodalmi kávéház, a Komédiásünnepet idéző maskarás felvonulás, családi hétvége, koncertek, kiállítások, kórustalálkozó. Az elszórt mozaikokból pedig a végére talán kirajzolódik valami összkép. „

(szigeti: Komédiásünnep, Magma, most pedig Mozaik Fesztivál. Dunaújvárosi Hírlap, 2003.04.17. 5.p.)

Kapcsolódó linkek