Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2003. augusztus 30-án ért véget az első Éjszakai átszálló

A programok kora este kezdődtek és hajnalig tartottak.
Amikor 2003-ban az első, a dunaújvárosi művészeket foglalkoztató programot megszervezte a Kortárs Művészeti Intézet, még álomnak tűnt, hogy néhány év múlva olyan képzőművészek vesznek részt rajta, akik nem csak a hazai, de a nemzetközi művészeti életnek is aktív résztvevői. Mára a dunaújvárosi kulturális élet egyik üde színfoltja lett az évente megrendezésre kerülő, fesztivál jelleggel bíró rendezvénysorozat, ahol egy tematika köré összpontosulnak a kortárs művészeti programok és könnyűzenei rendezvények.

forrás: a fesztivál honlapja

 

 

„Ezzel a rendezvénnyel az volt a szervezők célja, hogy egy kicsit felpezsdítse a nyári, unalmas éjszakákat valami szokatlan, figyelemfelkeltő megmozdulással. Ez nem is ártott a város éjszakai életének, hiszen kinek van kedve az augusztusi hőségben egy zárt kiállító teremben eltölteni a délutánját, még ha a kiállított tárgyak jelentős művészeti értékkel is bírnak. Ezért támadt az ötlet, hogy az Éjszakai átszálló programjai kora este kezdődjenek és tartsanak hajnalig – amely felvetés meg is valósult. A megcélzott közönség elsősorban a fiatalabbik korosztály, mert ők talán nagyobb érdeklődést mutatnak a kortárs művészet iránt és a jövőben is hű látogatói maradnak a rendezvénynek. E mellett természetesen az idősebb korosztály is megtalálható a közönség soraiban”

forrás: Farkas Flóra Csilla: A Kortárs Művészeti Intézet, mint kulturális intézmény szerepe a dunaújvárosi idegenforgalomban. Szakdolgozat. Idegenforgalmi szakmenedzser szak
Magyar Üzletemberképző, Kaposvár, 2009.

„Soroljuk csak – inkább címszavakban, továbbá felhívó jelleggel –, mi történt eddig és mi történik ezután. Nyitódarabként Jobbágy Bernadett poétikus emelkedettségű, szép játékát láthattuk – a fóliára festett alakok árnyai szépen elegyültek a minilabirintusban sétáló vendégek árnyaival, volt egy hipertrip-jellege is a dolognak, elfigyelni, kinek az arcán simít végig az ülő Buddha, ki hogyan lép be a játszó kislányok képébe, fönt meg, a pengefalnál, ment a vetítés, és a lelkek lenyugodhattak a látványra. Másképp és más okokból sikerült izgalmasra Páhi Péter kiállítása szerdán: három történet meg egy divatbemutató, az utóbbi  akció jobbára a nevetőizmok erősítését szolgálta. Rostás Zoltán kreációit kisebb-nagyobb rábeszélés után a vendégek válogatottja mutatta be, az átszálló kurátora, Fehérvári Tamás egy, a bőgatya és a rongyszőnyeg hátrányait elegyítő költeményben mesélt, mesélt, igaz, én akkor már alig láttam, mert volt szerencsém szemrevételezni az előkészületeket is. A három történet pedig: egy kis peca – a kedvenc üllős képemmel –, a dunaújvárosi fantasy (King Kong és Kis Tibor vasgyári alvezető párharca, tessék kitalálni, ki győz), meg a bulizás állomásai négy képben az iszástól az ártatlan, szelíd, puha dőlésig (dugába, persze). Tűpontos."

forrás: Nyulasi Zsolt: Éjszakai átszálló: élőhely. = Dunaújváros Online Hírek