Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1686. szeptember 5-én Szulejmán nagyvezér Penteléről íratott levelet

... melyben békét ajánlott Bádeni Lajosnak

A visszavonuló törökök szeptember első hetében érkeztek ismét Pentelére, ahonnan II. Szulejmán nagyvezér szeptember 5-én levelet íratott Bádeni Lajoshoz. A békeajánlatnak természetesen semmi hatása nem lett, a menekülő ellenséget üldöző Lotharingiai Károly szeptember 9-én érkezett Pentelére, és tábort ütött a falutól délre a fennsíkon - a falu ezután már nem kerül vissza a törökök kezére.

II. Szulejmán II. Szulejmán Lajos Vilmos badeni őrgróf Lajos Vilmos badeni őrgróf Térképvázlat 1691-ből Térképvázlat 1691-ből

A többszöri hadjárás során letarolt környéken a lovak számára már nem volt elég fű, ezért Károly még ezen a napon elrendeli egy hajóhíd készítését - a ránk maradt térkép szerint - Pentele és Dunavecse között, hogy a túlpartra járhassanak legeltetni. A vezérek 10-én innen küldik Pálffyt a császárhoz, hogy tájékoztassák a hadjárat menetéről, maguk pedig 11-én és 12-én helyben maradtak. Az itt-tartózkodás meglehetősen viszontagságos volt.

A teljesen elpusztított területen fa sem lehetett sok, mert több vezér is tűz nélkül maradt a három nap alatt. A mocsaras környéken maga Lotharingiai Károly is vérhast kapott, csak egy hét múlva, 19-én kezdett jobban lenni.

forrás: Dunaújváros története. Dunaújváros, 2000. 107. o.