Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

Október 15-e az ölelés világnapja

„Az ölelés az egyik legbensőségesebb mozdulat két ember között”
Virginia Satir amerikai pszichológus, családterapeuta szerint „Napi négy ölelésre van szükség a túléléshez. Napi nyolc ölelés kell a szinten tartáshoz. Napi tizenkét ölelés kell a fejlődéshez.” Az ölelés egyaránt fontos a testnek és a léleknek: tanulmányok bizonyítják, milyen sok pozitív hatása.

Az ölelésnéhány előnye:

– Az ölelés enyhe nyomást gyakorol a testre: az izmok ellazulnak, a test feszültsége csökken.

– Segíti az oxitocin nevű hormon termelődését, ami nyugtató hatással van a testre: csökkenti a szívverések számát és a vérnyomást, a depressziót, oldja a stresszt – ezekkel is csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

– Dopamin, boldogsághormon is felszabadul: sokkal jobban érezzük tőle magunkat.

– Csökkenti a negatív érzelmeket: többek között a félelem, az idegesség, a magány, a feszültség vagy a düh érzetét.

– Már egy tíz másodperces ölelés is csodákra képes: lelki és fizikai gyógyítóereje van (terápiás módszer is). A szeretet, a bizalom, az együttérzés, ragaszkodás és még számtalan pozitív érzést vagyunk képesek az ölelésen keresztül közvetíteni. Növeli a másikban való bizalom érzését, az önértékelést, boldogabbá tesz, felvidít.

Az ölelés már az élet kezdetén rendkívül fontos – a ritkán ölelgetett gyermek lassabban fejlődik: lassabban tanul meg menni, beszélni, olvasni. Ha a babákat a pólyával jól körbeölelik, az megnyugtatja őket, könnyebben elalszanak. Mindent egybevetve kiegyensúlyozottabb felnőttekké válnak. Az emberek közötti öleléshez hasonló szerepe van a házi kedvencek simogatásának, szeretgetésének is; a gyerekeknél épp ezért fontosak a plüssök, amelyek helyettesíthetik az igazi állatokat.

Az öleléshez kapcsolódóan 2001-ben Miamiban indult meg az ingyen ölelés mozgalom. Az esemény alkalmából (amelynek nincs kötött dátuma) önkéntesek „ingyen ölelés” táblákkal jelennek meg az utcán, ahol mindenkinek lehetősége nyílik egy-egy szabad ölelésre. Mert néha csak ennyire van szükség, hogy a napunk szebb legyen.

Kapcsolódó linkek