Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1895. július 12-én született Richard Buckminster Fuller

Tervező, költő, kozmológus, jövő-kutató és globális szintű gondolkodó.

Buckminster Fuller egyike volt a 20. századi Amerika legnagyobb hatást gyakorló feltalálóinak.

Díjnyertes filozófus, látnok, feltaláló, építész, tervező, matematikus, költő, kozmológus, jövő-kutató és globális szintű gondolkodó. 

Buckminster Fuller embermilliókat inspirált figyelemreméltó látásmódjával, és az emberiség szolgálatában való fáradhatatlan kreativitásával.

A több tízezer újítása és a levédett találmányai mellett építészeti és geometriai eredményei, a geodéziai kupola köztudatba hozatala, geometriai számításai, gondolkodása, a szinergetika megalkotása, az efemeralizáció, a kérészéletűség elméletének kidolgozása, a Föld űrhajó című, fenttarthatóságról szóló könyve, és sok más írása mutat számunkra utat egy nagyszerű gondolkodó gondolatainak mezsgyéjén.

(forrás: http://www.comtud.com/node/162)

Buckminster Fulleré a negyvenes évek végétől tökéletesítette és szabadalmaztatta (bár nem ő találta fel) a geodézikus gömbszerkezetet. A gömbfelület háromszögű elemekre bontásával előregyártható és lényegében bármilyen méretben összeállítható, öntartó és önmerevítő szerkezetből.

Az egyik leghíresebb ilyen jellegű építménye az 1967-es montreali világkiállításra készült America Pavilion volt: ezt még 1967-ben leégették, majd 1990-ben úgy döntöttek, újraépítik, és 1995 óta múzeumként működik. Magyar példája a geodézikus gömbnek a balatonboglári Gömbkilátó: Kádár István tervezte az 1963-as Budapesti Nemzetközi Vásárra, és „Magyar Atomium” néven az 1958. évi brüsszeli világkiállítást is megjárta (2012 nyarán adták át a felújított kilátót, amely azóta is látogatható).

Kapcsolódó linkek