Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

Február 29-én születtek...

Néhány ismertebb ember azok közül, akik csak négyévente ünnepelhetnek születésük pontos napján.

1468. III. Pál Pápa

A 220. római pápa (eredeti nevén Alessandro Farnese) 15 éven keresztül foglalta el a pápai trónt. Nevéhez köthető többek között az egyház és a pápai állam megreformálása – amelyekhez addig egy pápának sem volt bátorsága; a tridenti zsinat összehívása (amely csak több évtizedes munka után sikerült) és Róma újjáépítése is.

forrás: III. Pál Pápa (wikipedia.hu)

 

1792. Gioachino Rossini

A 18-19. században élt olasz zeneszerző „– Mozarthoz hasonlóan – koraérett zseni volt, de legkiválóbb teljesítményei csaknem teljes egészében közel negyven operája, különösen a korai vígoperák körében találhatók, és nápolyi, illetve párizsi időszakához kapcsolódnak. Bár leginkább mint opera buffa szerző volt híres, az opera seriát is továbbfejlesztette a nagyopera irányába. […] Működése idején kizárólagosan uralta az operát, és sok éven át ő szolgált mértékül más zeneszerzők megítélésekor.” Legismertebb munkái közé tartozik A sevillai borbély, a Hamupipőke, a Tell Vilmos és a Szemiramisz.

(forrás: Lazarus, J.: Opera kézikönyv. Magvető, 1993, 38.o.)

 

1860. Herman Hollerith

A német származású amerikai statisztikus, feltaláló egyik legismertebb találmánya a lyukkártya volt. Célja a szerkezettel az volt, hogy a népszámlálás eredményeinek táblázatba foglalását automatikussá tegye. Az 1890-es USA-beli népszámlálás statisztikai adatait már lyukkártyák elektromos leolvasásával és rendszerezésével dolgozta fel. 1896-ban megalapította a New York-i Tabulating Machine Companyt a gép gyártására, amelyből később (több más vállalat fúziójával) az IBM megszületett.

 

1900. Jorgosz Szeferisz

A görög költő, történész, esszéista 1963-ban elnyerte az irodalmi Nobel-díjat „kimagasló értékű lírájáért, melyet a hellén kultúra iránti mélységes szeretet ösztönöz”. „Bár tradicionalista pályatársaihoz hasonlóan maga is a görög hitrege és az ókori görög történelem nevezetes alakjait teszi meg művei szereplőivé, illetve többes szám első személyben beszélő alanyaivá, Odüsszeusz, Oresztész, Nagy Sándor sorsán átderengteti nemcsak egyéni élményeit, hanem a modern ember elidegenülését, szorongását, magányát is, mesterien ötvözve megszentelt hagyományt és vakmerő újítást.”

(forrás: K. Jakab A.: Irodalmi Nobel-díjasok lexikona, 1901-2002. Saxum, 2003, 140-141.o.)

 

1908. Dee Brown

Az amerikai író és történész (eredeti nevén Dorris Alexander Brown) legismertebb műve, a Wounded Knee-nél temessétek el a szívem (másik magyar címmel: A Vadnyugat története indián szemmel) 1970-ben jelent meg. „A New York Times méltatása szerint a könyv egy "keserű, kegyetlen történeti szembesítés azzal, ahogy a fehér hódítók 1860 és 1890 között könyörtelenül elbántak az indiánokkal, becsapva és kisemmizve, majd elüldözve őket szülőföldjükről". A szerző – saját bevallása szerint – a legnagyobb elismerést egy indián olvasójától kapta, akit ezt mondta: "Ezt a könyvet nem Ön írta – ezt a könyvet csak egy indián írhatta meg.”

forrás: Dee Brown (wikipedia.hu)

 

Azok, akik február 29-én ünnepelnek, általában 28-án vagy március elsején ünnepelnek, míg mások ragaszkodnak a hivatalos naphoz. Bár ezt mindenki maga döntheti el tetszése szerint, mely napot választja, hivatalos ügyekben azonban fontos másik napot kiszabni (pl. Új-Zélandon az ezen a napon születettek jogosítványa február utolsó napján jár le; Angliában pedig hivatalosan március elsején töltik be a 18-at).

 

Egy amerikai nő háromszor is február 29-én szült gyermeket (2004,2008,2012) – ezt a rekordot egy norvég anyával együtt tartja (1960,1964,1968). Egy ír család három generációjának tagjai is e napon jöttek világra: az 1940-ben született nagyszülőnek 1964-ben született fia és 1996-ban érkezett lányunokája. Egy Sir James Milne Wilson nevű brit úriember (1869-1872 között Tazmánia elnöke) 1812. február 29-én született – és 68. születésnapján, 1880. február 29-én hunyt el.