Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1815. április 10-11.: a Tambora vulkán kitörése

A kitörés több évig tartó 3-4 fokos lehűlést eredményezett az egész világon.

A Tambora eredetileg körülbelül 4000 méter magas hegy volt (jelenleg 2851 m) az indonéz szigetvilágban, Jávától keletre, a Sumbawa-sziget északi oldalán található. 1812 előtt a tevékenységnek semmi jelét sem mutatta, úgyhogy kialudt tűzhányónak tekintették.

1815. április 5-én azonban irtózatos detonációk riasztották fel és rémítették meg Sumbawa lakosságát. A robbanásokat 1400 kilométeres körzetben lehetett hallani. Csakhamar megkezdődött az első hamuszórás, amely Kelet-Jáva nagy részét elborította. A kutatók az április 5-től 10-ig terjedő időszakot a nagy kitörés „bevezető fázisának” nevezik.

Április 10-én, a bevezető fázis záró, s a paroxizmus (kitörés tetőpontja) bevezető akkordjaként a hegy csúcsától három tűzoszlop emelkedett fel. Rövid idővel később már az egész vulkán lángolni látszott. Újabb explóziókra került sor. Ezeknek hangját már a Szumátrán lévő Benkulenben, a Tamborától 1775 kilométernyire is hallották. A vulkáni hegy április 11-én összeomlott.

A horzsakő- és finom porréteg vastagsága a tűzhányó lábánál 120 centiméter, Sumbawa nyugati részén, a Tamborától 200 kilométernyire 60, Kelet-Jáván, 400 kilométer távolságban pedig 23 centiméter volt. A robbanás következtében nagy mennyiségű hamu és aeroszol került a sztratoszférába és terjedt el az ezt követő hónapokban a Föld nagy részén.

A klímakutatók szerint a Tambora 1815-ös kitörése az egész világot érintő, több évig tartó 3-4 fokos lehűlést eredményezett, az úgynevezett Tambora-fagyot.

Kapcsolódó linkek