Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1965. március 18-a: az első űrséta

A szovjet Voszhod–2 űrhajósa, Alekszej Leonov, 12 percet tölt kint az űrben.

„A Földről az égboltot és a csillagokat felhőtlen éjszakán ragyogónak látjuk. Ez a ragyogás azonban össze sem hasonlítható azzal, amely a kozmoszban tárul elénk. A csillagos égboltnak még a fekete színe is rendkívüli, olyan, mint a sűrűn felvitt tus, és a csillagok olyan ragyogóak, mintha belülről Volta-ívvel megvilágított kristályok lennének.

A Napra egy pillanatra sem tudunk ránézni. Olyan vakító, mintha villamos ívhegesztés lángjába tekintenénk… Földünk azonban csodálatosan szép, különösképpen a tengerek, az óceánok, az erdők hatalmas táblái, a hegycsúcsok és fehér hósapkáik. Azt hiszem, az egész világmindenségben nincs szebb bolygó a Földnél!”

Alekszej Leonov (forrás: wikipédia.hu)

1965. március 18.-án Pavel Beljajev parancsnokkal és Alekszej Leonov űrhajóssal útnak indult a Voszhod-2. A nagy attrakcióra, a tervezett űrsétára szinte azonnal a start után, az első kör végén sort kerítettek. Ehhez az újfajta egyenruhába öltözött Leonov kimászott a zsilipbe, majd onnan kilépett a bársonyfekete semmibe.

Szabadon lebegett tova az űrhajótól, mindössze egy 5 méteres köldökzsinór kapcsolta a biztonsághoz (a köldökzsinór az elsodródás megakadályozásán kívül még az oxigénellátást is biztosította). Tevékenységét egy kamera rögzítette, melynek képeit lesugározták egy földi vevőállomásra. „A Föld abszolút kereknek látszott. Azt hiszem azelőtt nem is tudtam igazán mit jelent az a szó "kerek", amíg nem láttam a Földet az űrből" – mondta később az élményről Leonov, aki a világ legkülönlegesebb helyzetében érezhette magát.

forrás: urvilag.hu

Kapcsolódó linkek