Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1906. január 3-án született Alekszej Sztahanov

A Sztahanov-mozgalomhoz sztálinvárosi építőmunkások és brigádok is csatlakoztak.

Alekszej Grigorjevics Sztahanov szovjet bányász, a sztahanovista mozgalom névadója és példaképe volt. A Sztahanov-mozgalom a munka világának szinte minden területére kiterjedt, különösen az 1950-es években, a szocializmust építő országokban.

Alekszej Grigorjevics Sztahanov 1935. augusztus 31-én 102 tonna szenet bányászott 5 óra 45 perc alatt, ami az előírt mennyiségének (7 tonna) 14-szerese volt. Szeptember 19-én új csúcsot állított fel, 227 tonnát termelt egy műszak alatt.

Ezzel névadója lett a munkásokat nagyobb termelékenységre ösztönző, a szocialista gazdasági rendszer fölényét hirdető sztahanovista mozgalomnak. A képe újságokban és plakátokon jelent meg, még a Time magazin címlapjára is kikerült.

A The New York Times egy 1985-ös cikkében rámutat, hogy Sztahanov valójában csak azért tudta véghezvinni ezt a hőstettet, mert a párt előre megszervezte az eseményt és több bányász segített neki. Idézték Konsztantyin G. Petrovot, a Centralnaja-Irmino párttitkárát, aki szerint: „Nem kellett, hogy Sztahanov legyen az első… bárki lehetett volna. Végül is nem egy bányászon múlt a rekord megdöntése, hanem egy új szénfejtési módszeren.”

forrás: Alekszej Grigorjevics Sztahanov (wikipedia.hu)

 

A Sztahanov-mozgalom helyzete Sztálinvárosban (forrás: Sztálinváros 1955. március 25. 3. l.)

A Sztahanov-mozgalom Sztálinvárosban (forrás: Sztálin Vasmű Építője 1953. október 30. 3. l.)

Mi akadályozza a sztahanovista mozgalom fejlődését? (forrás: Sztálin Vasmű Építője 1953. október 16. 3. l.)

A Sztahanov-mozgalom Sztálinvárosban (forrás: Sztálin Vasmű Építője 1952. május 1. 3. l.  )