Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1660. november 28-án alapították meg a Royal Society-t

Mottó: Nullius in verba - Nem fogadunk el semmiféle tekintélyt

A Royal Society ( a londoni Királyi Természettudományos Társaság) története a természettudósok és filozófusok alkotta "láthatatlan kollégium"-mal kezdődött: a 17. század brit gondolkodói az 1640-es évek közepétől gyakran ültek össze, hogy megbeszéljék a természettel kapcsolatos ismertek megszerzésének újabb lehetőségeit.

A társaság a bizonyítékokra, megfigyeléseken s kísérleteken alapuló tudományos gondolkodás eszméjét hirdeti alapítása óta. Alapításának hivatalos dátuma 1660. november 28-a, amikor is egy 12 tagú csoport találkozott a Gresham Kollégiumban, és egy új szerv felállításáról döntöttek (a Fizikai és Matematikai Kutatások Fejlesztésének Kollégiuma).

 

 

A csoport tagjai voltak Christopher Wren, Robert Boyle, John Wilkins, Sir Robert Moray és William Brouncker gróf. 1662. július 15-én a társaság működése megkapta a királyi áldást, majd 1663. április 22-én az engedélyt a kiadói tevékenységhez: 1665-ben jelent meg a Philosophical Transactions című folyóirat első száma, amely a legrégebbi folyamatosan megjelenő folyóirat a világon.

„A Royal Society legfontosabb feladata, hogy felkutassa, és tagjai közé válassza az Egyesült Királyság legjobb tudósait. Elkötelezettek vagyunk amellett is, hogy megtaláljuk az ország legkiemelkedőbb fiatal tehetségeit, és segítsük őket kibontakozásukban.”

forrás: Royal Society: 350 év

 

A Társaságnak olyan híres tudósok is tagjai voltak, mint Isaac Newton, Albert Einstein, Edmond Halley, Anders Celsius, Kármán

Tódor, Oláh György, Hevesi György vagy ma Stephen Hawking.

forrás: A Royal Society tagjai (wikipedia.hu)

Kapcsolódó linkek