Vissza a nyitóoldalra

Kobzos Ferenc pedagógus, tanár

"Kobzos Ferenc 1938-ban Tiszaeszláron született. 1962-ben a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett matematika-fizika szakos tanári diplomát. 1962/63-ban a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában tanított, majd 1963-tól 2006-ig a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumban dolgozott. A hatvanas években az Országos Pedagógiai Intézet által szervezett műszerépítési tanfolyamon, a későbbiekben pedig intenzív továbbképzéseken vett részt számítástechnikából, fizikából.

Tanítványai a különböző fizika tanulmányi versenyeken eredményesen szerepeltek. 1970-től húszon felüli az 1-3. díjat, vagy dicséretet nyertek száma. A Lánczos Kornél Megyei Fizikaversenyen – az utóbbi 10 évben – összességében több mint 200 tanulója nyújtott be pályázatot és az első, vagy második helyezett is közülük került ki. Tanítványai az ATOMKI, valamint a Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszéke által kiírt országos kísérleti pályázatokon is eredményesen szerepeltek. Munkájának eredményét bizonyítják azok a diákok is, akik az ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáján, Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén szerepeltek nagy sikerrel.
Népszerűsítő tevékenységét a diákokkal való foglalkozásokon kívül több nagyszabású kísérleti bemutató szervezésével is kiegészítette. Aktívan kísérletező tanár lévén, a Fizikai Szemlében megjelent cikkében a kísérletezés fontosságára hívja fel a figyelmet, újabb híveket toborozva így tantárgyának. Véleménye szerint a fizikai ismeretek elengedhetetlenek a mindennapi életben.
1998-ban a Klebelsberg Kuno-díjat, 2003-ban az Ericsson díjat volt tanítványai kezdeményezésére kapta meg. 2003-ban a Fizikatanári Ankét és Eszközkiállításon Mikola Sándor díjjal tüntették ki. 2000-ben Dunaferr díjat, 2006-ban Gimi díjat kapott akkori tanítványai, illetve kollégái ajánlására.
Kobzos Ferenc hosszú fizikatanári pályafutása során tanítványaival végzett folyamatos, tanórákon kívüli eredményes kísérletező munkájával rendkívül sokat tett az ifjúság természettudományos neveléséért."

forrás: Dunaújváros Megyei Jogú Város honlapja

a kép forrása: a Széchenyi István Gimnázium régi honlapja

Díjak, kitüntetések:

1998 – Klebelsberg Kuno-díj

2000 – Dunaferr díj

2000 – Dunaújváros Érdemes pedagógusa díj

2003 – Ericsson díj

2003 – Mikola Sándor díj

2006 – Gimi díj

2008 – Dunaújvárosért díj