Vissza a nyitóoldalra

Bernáth Zsolt filmrendező, író

1973. április 21-én született Dunaújvárosban, ahol a mai napig is él. Gyerekkorában rockdobosnak, írónak és filmrendezõnek készült. A zenélést egy amatõr zenekarban kezdte, de késõbb feladta ez irányú elképzeléseit. Elsõ amatõr filmjét 11 éves korában készítette el Szentkúti Tamással közösen super 8-as filmtechnikával. Ez idõszak alatt animációs filmek, kisjátékfilmek, etûdök kerültek filmszalagra.

 
13 évesen írta elsõ regényét, melyet azóta több tucat írás követett: versek, novellák, mesék, esszék, kisregények, valamint rockzenei monográfiák. Írásai magazinokban, napilapokban, antológiákban láttak napvilágot. Dolgozott újságíróként is különbözõ dunaújvárosi lapoknak, fanzine-eknek. A középiskola elvégzése után egy videotéka alkalmazottja volt évekig, itt ismerte meg késõbbi filmes társait, akikkel 1994-ben megalapították a Cruel World Team Független Filmtársulatot. A Filmmûvészeti Egyetemet kihagyta, inkább a független filmezés útját választotta. Diplomát a Szegedi Tudományegyetemen szerzett mûvelõdésszervezõ - média szakon. A produceri és rendezési feladatokon kívül belekóstolt az operatõri és vágói munkába is, valamint forgatókönyveket is ír. A CWT-vel 2003-ig öt játékfilmet, három kisjátékfilmet és hat videoklipet készített.
 

2003-2007 között együtt dolgozott az Irmediával mint operatõr, közös munkájuk gyümölcse három kisjátékfilm és számos videoklip. Tanácsadóként és operatõrként közremûködött több független alkotó filmjeiben is, a filmgyártásban szerzett tapasztalatait szívesen osztja meg az érdeklõdõkkel. Az írást sohasem hagyta abba. Első novelláskötete 2007-ben jelent meg A szomorkás szombat könyve címmel szerzői kiadásban. 2009-ben Gyökerektől az ágakig c. forgatókönyve bekerült a Filmjus Alapítvány által meghirdetett forgatókönyvírói pályázat nyertesei közé.
2008-ban Váczy Károly producerrel és a CWT korábbi tagokkal elkészítette az Illúziók c. játékfilmet, amely gyökeres szakítás volt a korábbi filmes műfajokkal. Az alkotás azonban szerzõi jogi problémák miatt dobozban maradt. Jelenleg újabb filmterveken és forgatókönyveken dolgozik, miközben - egyéb, nem filmes munkái mellett - reklámfilmeket, PR-filmeket készít, filmforgatás témakörben csapatépítő tréningeket vezet, valamint több más területen is kamatoztatja filmes és írói tapasztalatait.

2009-ben Váczy Károly producerrel és a CWT korábbi tagjaival, Richard Bach amerikai szerző regényéből elkészítette az Illúziók c. játékfilmet, amely gyökeres szakítás volt a korábbi filmes műfajokkal. Az alkotás azonban szerzői jogi problémák miatt dobozban maradt, jövője egyelőre bizonytalan.

2011-ben az Illúziók stábjával készítette el a Sherlock Holmes nevében c. filmet, az alkotás 2012-ben került a mozikba. A kritika egyöntetűen a magyar ifjúsági film feltámadásaként üdvözölte az alkotást, amely bemutatása óta több mint 15 külföldi fesztiválra is meghívást kapott, és számos országban talált forgalmazóra (Németország, Japán, Brazília, Irán, USA, stb.). Az alkotás a 2013-as Stockholmi Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a Legjobb Ifjúsági Film (Best Film for Youngsters) díját, illetve az ukrajnai Kryla (The Wings) Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztiválon a Legjobb Ifjúsági Film (Best Film for Youth) díját 2014-ben.

2012-ben, felhasználva a gyerekkorában super 8 nyersanyagra forgatott snitteket, egy filmetűddel állított emléket a megszűnő dunaújvárosi vidámparknak Volt egyszer egy vidámpark címmel. Az alkotás elnyerte az I. Független Nemzeti Filmfesztivál fődíját.

Aura című sci-fi játékfilmje 2014 áprilisában került a magyar mozikba, majd három külföldi sci-fi filmfesztiválon szerepelt 2014 tavaszán (Brüsszel, London, Athén). A film őszi fesztiválkörútja során bemutatásra került Romániában és két amerikai filmfesztiválon is (Austin, Los Angeles).

Első novelláskötete 2007-ben jelent meg A szomorkás szombat könyve címmel. Mind: egy című első regénye 2013 decemberében jelent meg. Második novelláskötete A plafonlakók válaszolnak címmel 2015 júliusában jelent meg.

Forrás: wikipédia >>

Díjak, kitüntetések:

1999 - Budapesti Független Film- és Video Szemle - I. díj (Hasfalmetszők)

2002 - V. Open Film Fesztivál, különdíj (Sohasevolt Glória c. film)

2012 - I. Független Nemzeti Filmfesztivál - Fődíj (Volt egyszer egy vidámpark)

2013 - Stockholm International Film Festival Junior (Svédország) - Best Film for Youngsters (Sherlock Holmes nevében)

2014 - Kryla (The Wings) International Film Festival for Children and Youth (Ukrajna) - Best Film for Youth (Sherlock Holmes nevében)

 

 

Kapcsolódó linkek: