Vissza a nyitóoldalra

Boldizsár Ildikó meseterapeuta, mesekutató, etnográfus, író

1963. március 10-én született Dunaújvárosban, és a bölcsészdiploma megszerzéséig itt élt. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett 1986-ban, esztétika-magyar-népművelés szakon. Diplomamunkáját Balassa Péterhez írta a nép- és műmesék összehasonlító elemzéséről. Az egyetem után 1987-1993 között az Országos Széchényi Könyvtár Új Könyvek szerkesztőségének munkatársa, 1988–1991 között az MTA Néprajzi Kutatócsoport aspiránsa, és 1993–1996 között a Pesti Szalon Könyvkiadó szerkesztője volt. 1997-től a Ferenczy Könyvkiadó munkatársa. 2000-ben főszerkesztője lett a Nemzeti Tankönyvkiadó Társadalomtudományi Szerkesztőségének, majd 2004-től a Magvető Kiadóban tölti be ezt a pozíciót. 1998-ban nyerte el a néprajztudomány kandidátusa fokozatot. Értekezésében egy lehetséges meseesztétika körvonalait bontakoztatta ki, amely mind a folklorisztikában, mind az irodalomtudományban új utakat nyitott meg a mesekutatás, szűkebb értelemben a gyermek-és ifjúsági irodalom elméleti háttere számára. Az értekezés könyv formájában, két kiadásban is megjelent: Varázslás és fogyókúra - Mesék, mesemondók, motívumok (1997, 2003). Másik elméleti munkája a Mesepoétika című kötet, amely az Akadémiai Kiadónál jelent meg 2004-ben. Az e kötetben található összegyűjtött tanulmányok, cikkek, kritikák nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarországon is megteremtődjön, és gyakorlattá váljon a gyermekkönyvkritika műfaja. Meseterapeutaként 1996-ban kezdett dolgozni, gyerekkórházakba járt mesét mondani a betegeknek, és eközben tett szert azokra a tapasztalatokra, amelyek gyógyító munkájában segítették.

1991-ben jelent meg első mesekönyve Amália álmai - Mesék a világ legszomorúbb boszorkányáról címmel, amely a megjelenés évében Az Év Könyve Artisjus-díjat kapott. 1991-ben Móricz Zsigmond Ösztöndíjban részesült. 1997-ben látott napvilágot a Fekete Világkerülő Ember című kötete is, amely szintén IBBY-díjat kapott. Egyes meséit lefordították angol, olasz, francia és német nyelvre, kötete Németországban vár megjelenésre. Két saját mesekönyvén kívül 14 mesekönyvet állított össze és rendezett sajtó alá, valamint olvasókönyveket írt az általános iskola 2., 3., és 4. osztálya számára. A Fekete Világkerülő Ember meséi c. kötetéről az Új Könyvek ajánlása ezt írja: „…irodalmi rangja kétségtelen, vonzóereje pedig – úgy tűnik – ellenállhatatlan lesz a gyerekek számára. Vannak ezekben a mesékben egészen kivételes, szokatlan szürrealista áttűnések, ötletek, fantasztikumok, alaphangjuk azonban az otthonosság.” 2002-ben Fitz József-díjat, 2003-ban Aranyalma-díjat kapott az olvasáskultúra területén végzett munkájáért. 1993 óta óraadóként több főiskolán és egyetemen tanított gyermekirodalmat és meseesztétikát. Az elmúlt 10 évben előadásokat tartott az ország legnagyobb könyvtáraiban, oktatási intézményeiben, valamint Helsinkiben és Tallinnban. 2009-ben újabb mesekönyve jelent meg Királylány születik címmel - Szegedi Katalin illusztrálta -  amely Rotary Irodalmi Díjat, és Fitz JózsefH-könyvdíjat nyert. Három gyermeke van Anna, Dániel, és Vilmos. Férje a Művészetek Palotája vezérigazgató-helyettese.

A hivatásáról, az elkövetkező évekről: „Még nem mondhatom el magamról, hogy itt ülök az aranyhegy tetején, és én vagyok az aranyhegy királynéja. . . Úgyhogy sok minden van még hátra. A meseterápiát mindenképpen szeretném folytatni. Talán tovább is fejleszthető ez a módszer. Amire viszont még nem vagyok képes, mert korlátok vannak bennem, de egyszer szeretnék képessé válni, az a haldokló emberek mesével való elengedése. Talán kevesen hallottak róla, de a régi időkben a szülő nőknek és a haldoklóknak is meséltek - ebből is látszik, hogy a mesében rejlő segítő erő határtalan.”

Forrás >>

 

"Boldizsár Ildikó olyan nő, akire ha ránéz az ember - azt gondolja: ilyen egy jó tündér. S nem is csalódik. Ildikó nemcsak tüneményes ember, hanem mesekutató, meseíró, mesekönyv- tankönyvszerkesztő."

IBBY.hu >>

Díjak, kitüntetések:

1991 - Móricz Zsigmond-ösztöndíj

1992 - Az Év Könyve-díj (Mesék a világ legszomorúbb boszorkányáról)

1998 - Az Év Gyerekkönyve IBBY-díj (A Fekete Világkerülő Ember meséi)

1998 - A néprajztudomány kandidátusa

1998 - Hundidac ezüstdíj a 2. osztályos olvasókönyvért, aranydíj a 3. osztályos  olvasókönyvért

2002 - Fitz József- díj

2003 - Aranyalma-díj

2004 - Év Könyve IBBY-díja (Mesepoétika)

2006 - József Attila-díj

2009 - Rotary Irodalmi Díj (Királylány születik)

2010 - Fitz József-könyvdíj (Királylány születik)

2021 - "Dunaújváros Ifjúságáért" díj

 

 

Kapcsolódó linkek: