Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1964. május 30-án halt meg Szilárd Leó

"Ahogy ma látom, kutatónak születtem.”

Szilárd Leó a budapesti Műegyetemen kezdte meg felsőfokú tanulmányait, majd 1919-ben Berlinben folytatta: itt megismerkedett többek között Max von Lauéval, James Franckkal és Albert Einsteinnel.

1927-ben benyújtotta első, Einsteinnel közös szabadalmát az elektromágneses szivattyúra, amelyet később még hét közös szabadalom követett. 1934 márciusában nyújtotta be első szabadalmát a láncreakcióra, majd öt évvel később Enrico Fermi olasz fizikussal közösen megtervezik az első atomreaktort, amelyre 1955. május 18-án közös USA szabadalmat kapnak.

Amikor „a negyvenegy éves Szilárd először látogatta meg Einsteint a nyaralóban, megdöbbentő újdonsággal lepte meg a hatvan esztendős mentorát: a nukleáris „láncreakció” gondolatával, amelyre 1933-ban, még Londonban jött rá, de csak 1939 tavaszán és nyarán vizsgálta meg kísérletileg urán felhasználásával a Columbia Egyetemen. „Erre egyáltalán nem gondoltam” - ezekkel a szavakkal reagált a világhírű fizikus az újdonságra (…).”

 

1939. augusztus 2-án tett látogatásának célja az volt, hogy egy levélben tájékoztassák Roosevelt elnököt erről a felfedezésről, felhívják figyelmét az atomfegyver lehetőségére: „E. Fermi és Szilárd L. bizonyos új munkái alapján... arra a következtetésre jutottam, hogy az uránium elem a legközelebbi jövőben új, fontos energiaforrássá válhat. (…)

Az új jelenség bombák gyártását is lehetővé teszi, és elképzelhető – noha sokkal kevésbé bizonyos –, hogy rendkívüli hatóerejű új típusú bombákat lehet ezen a módon létrehozni. Ha egyetlen ilyen bomba, amelyet hajó szállít, egy kikötőben felrobban, megsemmisítheti az egész kikötőt a környező terület bizonyos részével együtt.” Einstein levelének lett az eredménye a szövetségi kormány szupertitkos Manhattan Projektje. Ennek keretében történt az atomreaktorok és az atombombák tervezése és létrehozása.”

„Élete hátralévő részében azon volt, hogy megakadályozza az általa szabadalmaztatott láncreakció „korlátlan” alkalmazását. 1945. augusztus 6-án kelt, későbbi feleségének, Gertrud Weissznek címzett levelében így írt a hirosimai atombomba-robbantásról:
„Föltételezem, olvastad a mai újságokat. Az atombomba felhasználása Japán ellen a történelem legnagyobb tévedése. Tíz évre előretekintő gyakorlati szempontból, csakúgy, mint morális meggyőződésünk szempontjából minden tőlem telhetőt (nem keveset) elkövettem, hogy megakadályozzam, de mint a mai újságokból kiderül, sikertelenül. Nagyon nehéz megítélni, milyen bölcs lépésekre marad ezután lehetőség. (…)”

(forrás: Lanouette, William: Szilárd Leó. Magyar Világ K., 1997, 7-8., 227. és 243.o.)

Kapcsolódó linkek