Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1969. október 3-án adták át a berlini tévétornyot

A Berliner Fersehturmot a berliniek a „Pápa Bosszújának” is nevezik.

Berlin szimbólumának szánták, mikor úgy döntöttek, megépítik – és az is lett. Ma Németország legmagasabb, és Európa negyedik legmagasabb önálló épülete (a moszkvai Osztankinói tévétorony, a Kijevi Tévétorony és a Rigai Rádió- és Tévétorony után).

 

Az ötvenes évek elején a Német Demokratikus Köztársaság vezetői úgy döntöttek, építenek egy nagy tévétornyot tévéműsoraik közvetítésére. Először a Müggelberge dombra tervezték – már fel is húztak néhány épületet, miután kiderült, hogy a közelbe tervezett Schönefeld repülőtér légterébe kerülne így. Később a berlini városháza helyére szerették volna, de ezt az ötletet is elvetették. Végül úgy döntöttek, a tévétorony a Mitte kerületben jó helyen lesz az Alexanderplatz, Berlin egyik legfontosabb tere és közlekedési csomópontja mellett.

 

Az 1965-1969 között épült toronynak több építésze is volt. Az eredeti terveket Hermann Henselmann és Jörg Streitparth készítette; Fritz Dieter, Günter Franke és Werner Ahrendt építette, majd a projekthez később több építész és mérnök is csatlakozott. A német főváros szívében álló berlini tévétorony alapja egy 16 méter átmérőjű kör, amely az ég felé törve 9 m átmérőjűvé szűkül – a Stuttgarti tévétoronyról mintázták, és cél volt az is, hogy a Sputnyik műholdra emlékeztessen. Az építkezéseket 1965. augusztus 4-én kezdték meg, és jó négy évvel később, 1969. október 3-án megkezdhette működését. Több mint 60 rádió és televízió jeleit továbbítja.

 

Kilátás a toronyból Kilátás a toronyból A tévétorony fontos turisztikai célpont is: évente több mint egymillió látogatója van a 368 méter magas építménynek. Kétszáz méteres magasságban található a többszintes, 32 méter átmérőjű gömb, amely többek között a vendéglátó egységeknek is helyet ad. A gömb közepén egy látogatói szint kapott helyet (panoráma emelet) 203 méter magasan – innen akár 42 kilométerre is el lehet látni egy tiszta napon; valamint egy éttermi szint 207 méteren, amely forog (félóránként egy teljes fordulatot tesz meg). A látogatók a két lifttel mindössze 40 másodperc alatt jutnak fel a kilátóba – vagy gyalog 986 lépcsőfokon keresztül.

 

A 368 méter magas berlini tévétornyot az Alexanderplatzhoz való közelsége miatt nevezik Alex Toronynak is. Amikor pedig a nap rásüt a torony rozsdamentes acéllemezekkel borított gömbjére, a visszavert fény keresztet formáz – városiak ezért Rache des Papstes-nek, azaz a „Pápa bosszújának” is nevezik.