Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1985. október 3-án első útjára indult az Atlantis

Ez volt az első amerikai űrrepülő, amely dokkolt az orosz MIR űrállomáson.

Az első kilövés Az első kilövés A NASA Space Shuttle nevű űrprogramjának negyedik űrrepülője, az OV-104 – az Atlantis nevet egy kétárbocos hajó után kapta, amely a massachusettsi Woods Hole Oceanográfiai Intézet kutatóhajójaként működött 1930-1966 között – igen hasznosan.

Építése 1980 tavaszán kezdődött. Köszönhetően a korábbi űrrepülők (Enterprise, Columbia, Challenger) építésekor szerzett tapasztalatoknak, kb. fele annyi munkaidőbe tellett befejezni, mint a Columbiát. (Készült egyébként egy „klónja” is: a pótalkatrészeiből építették meg az Endeavour űrrepülőgépet a Challanger 1986-os katasztrófája után.) A floridai Kennedy Űrközpontba 1985. április 5-én érkezett meg, és a következő közel 7 hónap során készítették fel első útjára.

Utoljára távozik az ISS-ről Utoljára távozik az ISS-ről 1985. október 3-án kilőtték az űrállomásról, hogy megkezdje első kalandját a világűrben. Akárcsak tengeri ősét, az Atlantist is a felfedezés szellemében indították útjára, és több más fontos feladata is volt (pl. az Amerikai Védelmi Minisztérium számára) missziói során. A 4. útján (1989) a Magellán űrszondát (Vénuszról gyűjtött adatokat), 5. repülésén (1989) a Galileo űrszondát (Jupitert kutatta) vitte magával az űrbe. 8. küldetése (1991) során felvitte a Compton űrtávcsövet (amely többek között a gamma sugárzást és röntgensugárzást mért). Az amerikai űrrepülő-program „igáslovának” tartják az Atlantist: olyan sok küldetést hajtott végre, annyi ellátmányt, embert, eszközt szállított már az űrbe. Hétszer csatlakozott a MIR, tizenegyszer pedig a Nemzetközi Űrállomáshoz űrállomáshoz. A Kennedy Űrközpont kiállítótermében A Kennedy Űrközpont kiállítótermében

Az utolsó útjára 2011. július 8–21. között került sor: ez volt a 33. küldetése. 25 aktív éve alatt több mint 306 napot töltött az űrben, közel ötezerszer kerülte meg a Földet, miközben 207 űrhajóst vitt magával. Utolsó küldetésével lezárult az amerikaiak Space Shuttle űrprogramja is. Visszavonulása után a Kennedy Űrközpont látogatói komplexumában került kiállításra.