Vissza a nyitóoldalra

Török József asztaliteniszező, sportvezető

"Török József Dombóváron született 1936-ban, ahol 10 éves korában kezdett asztaliteniszezni.  17 évesen már a Dombóvári Vasutas SE első csapatában játszott, az akkori NB II-ben. 1957-ben az NB II-es Sztálinvárosi Vasas invitálására érkezett az akkori Sztálinvárosba. 1965-ben a helyi Ruhagyár csapatához igazolt, 1971-től egy évet NB I-ben játszott Horváth János, Grósz Károly, Ignácz Béla, Sebestyén Józseffel egy csapatban. Hitvallása szerint ez volt a legjobb csapat, amiben valaha is szerepelt.

Az aktív játékot 1973-ban sportvezetésre cserélte, ekkor a Dunavidéki Vendéglátók SE NB II-es női csapatának a szakvezetését vállalta el, majd a hölgy sportolókhoz 18 évig kizárólagos hűség fűzte. 1991-ben sportágunk nehéz helyzetében elvállalta a helyi Munkás Aladdin férfi csapatának edzői posztját. Erre az időszakra jellemző, hogy számtalan egyesület megszűnését követően részben Józsi bácsinak köszönhetően sikerült fenntartani a sportágat Dunaújvárosban. 1995-től 2013-ig a korábbi 8-10 csapat helyett már csak egyetlen asztalitenisz szakosztály működött városunkban. Akkor Linde SE néven, majd 2001-től a jelenleg is használt elnevezéssel Dunaújvárosi Asztalitenisz SE néven, ami a mai DASE.

NB I, Extra liga, NB II, NB III, megyei csapatok, utánpótlás tehetségek mind-mind a nevéhez köthető feladatok és sikerek voltak. Megszámlálhatatlanul sok utánpótlás és felnőtt verseny kötődik nevéhez. Évtizedeken keresztül heti 4-5! napot szánt a közösségi munkára, hétvégeken sem kímélve magát. Több százan köszönhetik neki a sport imádatát. Bárhova megyünk az országban mindig rákérdeztek hogylétére."

forrás: Dunaújváros Online

2021-ben hunyt el.

Díjak, kitüntetések:

2001 - Dunaújváros Sportjáért díj

2016 - A DASE Tiszteletbeli Elnöke

utolsó frissítés: 2022.02.24.

Kapcsolódó linkek: