Vissza a nyitóoldalra

Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Dunaújváros Belgyógyászati Összevont Osztálya

"Az osztály a kórház legfőbb fekvőbeteg-ellátó szárnyát felölelő szervezeti egység, ahol az általános belgyógyászati betegségek kezelésén túl, a belgyógyászat több különböző szakterületén is folyik gyógyító tevékenység.

A gyógyító, ápolói munkában 80 jól képzett dolgozó vesz részt, közülük 17 orvos, 59 szakdolgozó és 4 adminisztrátor, akik magas szinten, lelkiismeretesen végzik szakmai munkájukat nap, mint nap. Az intézmény legnagyobb méretű osztálya az ágyszám, az ellátottak és a dolgozói létszám alapján is.

Az osztályt 2018. január 1-je óta dr. Parrag József osztályvezető főorvos vezeti. Az osztály 2020. október 4-én egy, a szakmai profiljuktól legtávolabb eső ellátás végzésébe is bekapcsolódott a koronavírus járvány következtében megnövekedett betegszám miatt. Az általános belgyógyászati osztály két részlege egyik napról a másikra Covid intenzívterápiás osztállyá alakult, meg kellett szervezniük a szubintenzív-terápiás ellátást, amelyhez az Intenzív Osztálytól kaptak elméleti és gyakorlati ismereteket. Kiválasztották az új feladatok ellátására vállalkozó ápoló- és orvosgárdát, elkészítették az új beosztásokat.

Megszervezték belgyógyászati betegek átköltöztetését másik 3 részlegre, ahol az ellátásukat továbbra is biztosítaniuk kellett úgy, hogy eközben több munkatársukat átvezényelték más kórházba.

A Covid részlegen feladatot vállalók lelkes csapata más betegellátó osztályokról kapott segítségként ápolókat, segédápolókat, orvosokat.

– Orvosszakmai igazgatóként és a covid járvány alatt az infektológiai osztály helyettes osztályvezetőjeként első kézben látom, és láttam azt az összetartó csapatmunkát a belgyógyászati osztályon, ami példaértékű. A covid alatt megnövekedett fekvőbeteg ellátásban, orvos és ápolásszakmai támogatást egyaránt nyújtottak az infektológiai osztálynak. – fogalmazott Dr. Kővágó Levente orvosigazgató.

Új, teljesen más területről érkező kollégákat kellett megismerni, sokszor megtanítani a fekvőbeteg-ellátás fortélyaira, amely a nehezített körülmények, az új gépek alkalmazása mellett újabb plusz kihívást jelentett számukra. Ugyanakkor a belgyógyászat ápolói is sokat tanultak a más szakterületről  érkezőktől, amiért rendkívül hálásak.

Dr. Parrag József osztályvezető főorvos úgy véli, nehéz időben mutatkozik meg, hogy  egy csapatnak milyen összetartó ereje van.

– Úgy gondolom mi jól szerepeltünk. Összetartó módon, feszültségmentesen álltunk helyt a covid ellátás idején és azóta is. A sok költözést, dolgozói átirányítást a betegellátás sérülése nélkül sikerült megoldanunk.

Nagyon megtisztelő, ugyanakkor felelősségteljes is egy jól összeszokott, összetartó osztályt vezetni, ahol az orvosok a szakdolgozói állománnyal együtt egy nagy családot alkotnak.

Nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy az összevont belgyógyászati osztály, aktív része a gasztroenteorológiai osztály, ami annyit jelent, hogy a humánerőforrás tekintetében is a belgyógyászati és a gasztroenterológiai osztály szétválaszthatatlan sziámi ikerként: egymás munkáját segítve és kiegészítve működünk, dolgozunk a betegekért. – fogalmazott Dr. Parrag József.

A súlyos állapotban lévő, magatehetetlen betegek mozgatása mindenhogyan embert próbáló feladat, amelyet jelentősen megnehezített a többrétegű védőruházat használata. Minden nehézség ellenére a kollektíva a betegekkel nagyon szoros, családias kapcsolatot alakított ki, főként az ünnepek alatt. Igyekeztek kis figyelmességgel köszönteni a születésnaposokat, karácsonykor süteménnyel kedveskedtek a betegeknek. A messziről érkezők elszigeteltségén minél több telefonbeszélgetés megszervezésével igyekeztek enyhíteni a nővérek, amiért mind a betegek mind pedig hozzátartozóik nagyon hálásak voltak.

A belgyógyászati ápolók egyöntetű véleményen vannak, sokan közülük évtizedek óta itt dolgoznak:

– Mi szeretünk itt dolgozni. Mivel nagyon régóta ismerjük egymást, - a mindennapokban és a nehéz időkben is támogatást tudunk nyújtani kollegiális barátainknak, nemcsak a munkahelyen, hanem sokszor a magánéleti problémák megoldásában is. Második otthonunkként tekintünk az osztályra, és a kis családias közösségünkre. – fogalmaztak.

Az ismételt és immáron kora nyár óta tartó post-covid újra-indulás során jelentős létszám hiánnyal küzdve fokozzák tevékenységüket a belgyógyászati osztályon dolgozók. A specializáció, a részterületek mély ismerete és alkalmazása mellett a teljes ember testi és lelki épülésére törekednek.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a város lakosságának egészségügyi ellátása érdekében folytatott kimagasló szakmai tevékenységének, különösen a koronavírus járvány ideje alatt a kollektíva által tanúsított összefogásának és helytállásának, embert próbáló tevékenységének elismeréseként a Belgyógyászati Összevont Osztály kollektíváját Dunaújváros Egészségügyéért díjban részesíti."

forrás: Dunaújváros Megyei Jogú Város honlapja

Díjak, kitüntetések:

2022 - Dunaújváros Egészségügyéért Díj

utolsó frissítés: 2022.12.16.